Ο Μπάϊντεν θα προειδοποιήσει τον Πούτιν για αντίποινα

15/06/2021, 19:35
Ο Μπάϊντεν θα προειδοποιήσει τον Πούτιν για αντίποινα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε δράσεις που αντιτίθενται στα εθνικά τους συμφέροντα κατά την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. 

Ο Λευκός Οίκος περιμένει η συνάντηση να διαρκέσει τέσσερις με πέντε ώρες, αν και δεν περιμένει να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πολιτικής από την συνάντηση, αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει την πρώτη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του για να παρουσιάσει τις περιστάσεις που οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αντίποινα κατά της Ρωσίας, αλλά και τους τομείς που θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ανανέωση της συνθήκες New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών η οποία λήγει το 2026, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί επίσης ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταστολή του πολιτικού κινήματος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι επίσης στο τραπέζι. Οι δύο ηγέτης δεν αναμένεται να γευματίσουν.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχουν σε ένα μέρος της συνάντησης.

Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει πρώτος μια συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση και θα ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Μπάιντεν.