Για παραβίαση μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ κάνει λόγο η Άγκυρα

25/06/2021, 21:26
Για παραβίαση μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ κάνει λόγο η Άγκυρα

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική η Άγκυρα, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη Γαλάζια Πατρίδα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

"Δεν θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια στην παραβίαση από πλευρά της Ελλάδας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Λιβυή, λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις -εκπαιδευτές και σύμβουλοι- δεν είναι ξένες δυνάμεις, "όσοι βάζουν στο ίδιο καλάθι και τους ξένους μισθοφόρους κάνουν μεγάλο λάθος", δήλωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη θα συνεχιστεί.


Τη ρητορική προκλήσεων από την Άγκυρα άνοιξε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

"Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη οποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου", ανέφερε.

"Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται", είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ακόμη πως "η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν".

Συνέχισε λέγοντας ότι "είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον".