Αντιδρά η Τουρκία στην καταδίκη της από τον ΟΗΕ για τα Βαρώσια

23/07/2021, 23:24
Αντιδρά η Τουρκία στην καταδίκη της από τον ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στην ρητή καταδίκη εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων.

“Τα ανοίγματα στα Βαρώσια θα συνεχιστούν. Δεν θα υπάρξει ποτέ πισωγύρισμα”, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας για το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ότι πρόκειται “για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους πρώην κατοίκους και τους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους”. Αυτό θα υλοποιηθεί, όπως πρόσθεσε, μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτό, καταργήθηκε το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% των κλειστών Βαρωσίων, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν αποδέχεται την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς βασίζεται στη “μαύρη προπαγάνδα” των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο, από την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην παρασύρεται και να υποστηρίξει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα Βαρώσια.

Τονίζει ότι η Αμμόχωστος είναι “τουρκοκυπριακό έδαφος της “ΤΔΒΚ”” και υποστηρίζει πως το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

“Απορρίπτουμε την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της (λεγόμενης) ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, Ερσίν Τατάρ, στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και τις δηλώσεις διαφόρων χωρών, οι οποίες βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και είναι ασυμβίβαστες με τις πραγματικότητες του νησιού. Υιοθετούμε πλήρως τις επίσημες απαντήσεις της ΤΔΒΚ προς αυτές τις δηλώσεις.

Αυτές οι δηλώσεις έχουν ως βάση την ελληνο-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ότι η (λεγόμενη) “ΤΔΒΚ” θα δημεύσει τα ακίνητα στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί, προκειμένου να αποκτήσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της επικράτειας της (λεγόμενης) “ΤΔΒΚ”. Επιπλέον, δεν έχει ανοίξει ως οικιστική περιοχή. Έχει δηλωθεί ως στρατιωτική ζώνη, ως μία χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της (λεγόμενης) “ΤΔΒΚ”.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της (λεγόμενης) “ΤΔΒΚ” επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία των Βαρωσίων, τα οποία παρέμειναν κλειστά για 47 χρόνια και είχε αρχίσει να ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ ήρε το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης σε μία περιοχή πιλοτικά περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.

Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της (λεγόμενης) “ΤΔΒΚ”, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και είναι πλήρως συμμορφωμένες με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβλέπουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέα παράπονα, αλλά αντιθέτως θα εξαλείψουν τα τρέχοντα προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην βλέπει τις πραγματικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό.

Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, οι προσπάθειες δεκαετιών δεν οδήγησαν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με αυτό το μοντέλο μεταξύ των μερών, η επιμονή σε ομοσπονδιακή λύση βλάπτει τώρα ακόμη και την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και της ισότιμης διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού λαού.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφεύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνο-κυπριακού διδύμου και να υποστηρίξει τα νόμιμα μέτρα που έλαβε η ΤΔΒΚ σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την εποικοδομητική και ρεαλιστική τους πρόταση που υποβλήθηκε στην Γενεύη.

Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς δέχτηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την ανομία εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει την νομιμότητα είναι εντελώς μια πράξη υποκρισίας.

Καλούμε για άλλη μια φορά αυτήν την ομάδα και τη διεθνή κοινότητα να δουν τις πραγματικότητες του νησιού, να τερματίσουν την αδικία που έχουν προκαλέσει στον τουρκοκυπριακό λαό, να σεβαστούν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και την κυριαρχική τους ισότητα και ισονομία που πέτυχαν το 1960″.