ΗΠΑ: Ο Τραμπ προέτρεψε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης να κηρύξουν εκλογική νοθεία

31/07/2021, 00:07
ΗΠΑ: Ο Τραμπ προέτρεψε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης να κηρύξουν εκλογική νοθεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κηρύξουν εκλογική νοθεία στις προεδρικές κάλπες του 2020, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις ενός από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία.

Οι σημειώσεις του τηλεφωνήματος της 27ης Δεκεμβρίου, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδεικνύουν την προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών και να αποσπάσει την υποστήριξη αξιωματούχων των Υπ. Δικαιοσύνης καθώς και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του πίεσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει αβάσιμους ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη στις εκλογές του 2020, και ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου εξετάζει αν αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα.

“Απλά πείτε ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμένα και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές”, είπε κάποια στιγμή ο Τραμπ στον τότε εν ενεργεία υπουργό Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Ρίτσαρντ Ντόνοχιου, ενός αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμμετείχε στην τηλεφωνική κλήση.

Η πίεση αυτή είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη επειδή μόλις εβδομάδες νωρίτερα, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, ο Ουίλιαμ Μπαρ, είχε δηλώσει ότι το υπουργείο δεν είχε βρει στοιχεία για απάτη που θα μπορούσε να ανατρέψει τα αποτελέσματα.

Το τηλεφώνημα της 27ης Δεκεμβρίου έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Μπαρ, αφήνοντας τον Ρόζεν επικεφαλής της Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της διακυβέρνησης Τραμπ που περιλάμβαναν επίσης την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, κατά την οποία οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο την ώρα που το Κογκρέσο επικύρωνε τα αποτελέσματα των εκλογών.

“Αυτές οι χειρόγραφες σημειώσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε απευθείας εντολή στην κορυφαία υπηρεσία επιβολής του νόμου του έθνους μας να λάβει μέτρα για την ανατροπή μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του”, ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της επιτροπής Κάρολιν Μαλόνι.

Η ίδια δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει αρχίσει να προγραμματίζει συνεντεύξεις με μάρτυρες.