Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την νέα κυβέρνηση

07/09/2021, 18:54
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την νέα κυβέρνηση

Τη νέα τους κυβέρνηση ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, πρωθυπουργός ορίζεται ο Μουλά Χασάν Ακούντ, συνεργάτης του Μουλά Ομάρ, ηγέτη του κινήματος, με αναπληρωτή πρωθυπουργό τον συνιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Γκάνι Μπαραντάρ, σε μία μικρή έκπληξη, μιας και αναμενόταν ο Μπαραντάρ να είναι επικεφαλής.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Σαρατζουντίν Χακάνι, γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι, τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με τη λίστα των ΗΠΑ. Μάλιστα ο ίδιος ο Χακάνι, θεωρείται σημαίνων τρομοκράτης, καταζητείται από το FBI, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2011, λόγω των δεσμών του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και η αμοιβή γι' αυτόν ανέρχεται στα 5 εκατ. δολάρια.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αμίρ Καν Μουτακί. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ο Αμπάς Στανεκζάι και Υπουργός Άμυνας ο Μουλά Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ.

Δεν είναι σαφές τι ρόλο στην κυβέρνηση θα έπαιζε ο Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία δημόσιας ζωής από την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Ο διορισμός μιας ομάδας εγνωσμένης αξίας προσωπικοτήτων από διαφορετικά στοιχεία του σκληροπυρηνικού ισλαμιστικού κινήματος δεν έδωσε καμία ένδειξη για κάποια παραχώρηση ως προς τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα, όταν ένοπλοι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να τους διασκορπίσουν.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσουν Αφγανούς και ξένες χώρες για το ότι δεν θα επιστρέψουν στη βιαιότητα της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησής τους πριν από δύο δεκαετίες, που χαρακτηρίστηκε από βίαιες τιμωρίες και απαγόρευση της δημόσιας ζωής προς γυναίκες και κορίτσια.