Ιαπωνία: Πάνω από 30 τραυματίες, εξαιτίας του σεισμού

08/10/2021, 10:37
Ιαπωνία: Πάνω από 30 τραυματίες, εξαιτίας του σεισμού

Οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε χθες Πέμπτη τη μητροπολιτική περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας έχουν φθάσει τους 32, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο σεισμός, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στις 22:41 (τοπική ώρα· στις 16:41 ώρα Ελλάδας), είχε μέγεθος 6,1 βαθμών, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία, που διευκρίνισε πως δεν υπήρχε κίνδυνος για τσουνάμι. Το εστιακό βάθος ήταν 61 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο διαμέρισμα Τσίμπα, ανατολικά του Τόκιο.

Πυρκαγιές καταγράφηκαν σε ένα κτίριο και δύο διυλιστήρια καυσίμων, πάντως έχουν οριοθετηθεί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Η κυκλοφορία τοπικών τρένων και των τρένων υψηλής ταχύτητας (Σινκάνσεν) ανεστάλη προσωρινά για προληπτικούς λόγους. Σήμερα καταγράφονταν ακόμα καθυστερήσεις δρομολογίων στον κεντρικό σταθμό Σιναγκάουα στο Τόκιο.

Έγιναν έλεγχοι στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, όπου πάντως δεν διαπιστώθηκε καμία ανωμαλία.

«Σας παρακαλώ να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τη ζωή σας και να ενημερώνεστε για τις τελευταίες πληροφορίες», όσον αφορά τον σεισμό, παρότρυνε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο οποίος εξελέγη τη Δευτέρα από το κοινοβούλιο.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκτείνεται σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία και στη λεκάνη του Ειρηνικού. Η χώρα έχει αυστηρό πολεοδομικό κανονισμό προκειμένου τα κτίρια να αντέχουν ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα σεισμός 6,1 βαθμών καταγράφηκε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ιαπωνίας, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Την Ιαπωνία συνεχίζει να στοιχειώνει ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 (πάνω από 18.500 νεκροί). Το τσουνάμι προκάλεσε την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ