ΠΟΥ: '¨Όμικρον" είναι το επίσημο, επιστημονικό όνομα της παραλλαγής "Μποτσουάνα"

26/11/2021, 20:35
ΠΟΥ: '¨Όμικρον

Την ονομασία "Όμικρον", από το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου έλαβε η τελευταία παραλλαγή του COVID 19, h Β.1.1529, που αρχικά έγινε γνωστή ως μετάλλαξη "Μποτσουάνα". 

Την απόφαση αυτή έλαβε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως "παραλλαγή ανησυχίας".

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες "παραλλαγές ανησυχίας".

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν εξάλλου σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, σαν μέτρο προληπτικής προστασίας έναντια της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επιθυμούσε να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής της COVID-19.

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκαλεί ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής της στους νέους στο Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας.

Ανάλογη απόφαση ανακοίνωσε ότι έλαβε και η κυβέρνηση της Ελβετίας, χώρας η οποία συμμετέχει στον χώρο Σένγκεν.