Τα συμπεράσματα από το debate Μακρόν και Λεπέν

21/04/2022, 13:28
Τα συμπεράσματα από το debate Μακρόν και Λεπέν

Για τους δύο μονομάχους τω γαλλικών προεδρικών εκλογών η χθεσινή τηλεμαχία ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους και τις θέσεις του

Στο debate πριν τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν ”παλεύουν” προκειμένου να κερδίσουν την κρίσιμη ψήφο των αναποφάσιστων. Για τους δύο μονομάχους η αποψινή τηλεμαχία ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους με σκοπό να δείξουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελιζέ.

Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Λεπέν.

Εξωτερική Πολιτική

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Εμμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία. Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Λεπέν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του κ. Πούτιν.

Ο Μακρόν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Μαρίν Λεπέν. «Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες». Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».

«Σφαγή» για το δάνειο της Λεπέν

Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες καθώς ο Μακρόν έβαλε στο στόχαστρο την ανθυποψήφιά του λέγοντας ότι τα συμφέροντά της είναι κοινά με των συνεργατών της Μόσχας. Παράλληλα στάθηκε και στο δάνειο που είχε πάρει η Λεπέν από ρωσική τράπεζα. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς δεν άφησε αναπάντητα τα βέλη του Μακρόν.

Όπως είπε πήρε δάνειο από το εξωτερικό καθώς καμία γαλλική τράπεζα δεν ήθελε να της χορηγήσει δάνειο και πρόσθεσε πως είναι μία ελεύθερη γυναίκα που μάχεται για τη χώρα της. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει δεσμούς με τη Μόσχα σχολιάζοντας πως εκείνος που συνομιλούσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ανταπαντώντας της ο κ. Μακρόν είπε πως τον υποδέχεται ως αρχηγό κράτους και όως τραπεζίτη. Και άλλοι υποψήφιοι αναζήτησαν και βρήκαν χρηματοδότηση από γαλλική τράπεζα, είπε ο Μακρόν και έκανε λόγο για επιλογή της Λεπέν να δανειστεί από ρωσική τράπεζα. Μάλιστα συμπλήρωσε πως ούτε εκείνος αλλά ούτε οι συμπολίτες του περνούν το κατώφλι ρωσικών τραπεζών για να πάρουν δάνεια.

Μακρόν: «Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή»

«Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή» ήταν η δέσμευση του Εμμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα επισήμανε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Επίσης, είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης.

Μάλιστα ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπενθύμισε τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γαλλία την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ισχυρότερη», είπε. «Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων. Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη εάν μπορέσει να αγκαλιάσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», πρόσθεσε ο Μακρόν κάνοντας έκκληση για πρώτη φορά στην αποψινή τηλεμαχία προς τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν για τη φιλόδοξη οικολογική του πλατφόρμα.

Επιπλέον εμφανίστηκε υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ανεργία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. «Μπορέσαμε να προσθέσουμε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη μισθοδοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Λεπέν: «Πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων»

Από την πλευρά της η Λεπέν υποσχέθηκε πως θα είναι «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων». «Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης», συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως η Λεπέν ξεκίνησε την τοποθέτησή της εξαπολύοντας τα βέλη της στον Μακρόν λέγοντας πως «τα τελευταία πέντε χρόνια έχω δει το λαό της Γαλλίας να φοβάται και να ανησυχεί για το μέλλον. Απόψε θέλω να τους πω ότι μια άλλη επιλογή είναι δυνατή» υποστήριξε. «Θα είμαι η πρόεδρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας».

Συνταξιοδοτικό σύστημα

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.