Το twitter στον Έλον Μασκ: Τρανταχτές αλλαγές μετά την εξαγορά – μαμούθ

26/04/2022, 10:29
Το twitter στον Έλον Μασκ: Τρανταχτές αλλαγές μετά την εξαγορά – μαμούθ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από τη Wall Street, όπου εισήχθη το 2013

Ο Έλον Μασκ κατέληξε χθες σε συμφωνία να αγοράσει το Twitter για περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, υποσχόμενος «μεγαλύτερη ελευθερία λόγου» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου προωθεί τα συμφέροντά του, επιτίθεται σε επικριτές και εκφράζει απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε περισσότερους από 83 εκατομμύρια ακόλουθους.

Η εξαγορά, εάν ολοκληρωθεί, θα σηματοδοτήσει μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της τεχνολογίας και πιθανότατα θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του τρόπου με τον οποίο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είπε ότι ήθελε να κατέχει και να ιδιωτικοποιήσει το Twitter επειδή πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου. Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο πλούτος του συνδέεται κυρίως σε μετοχές της Tesla.

Σε ένα tweet τη Δευτέρα, πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας του με το Twitter, ο Μασκ είπε ότι ελπίζει ακόμη και οι «χειρότεροι επικριτές» του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα «γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

Νέες δυνατότητες

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει την υπηρεσία «καλύτερη από ποτέ» με νέες δυνατότητες, ενώ παράλληλα θα απαλλαγεί από τους αυτοματοποιημένους «spam» λογαριασμούς πιστοποιώντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων και θα κάνει τους αλγόριθμούς της ανοιχτούς στο κοινό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το “ξεκλειδώσουμε”», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του προσθέτοντας καρδιές, αστέρια και emoji πυραύλων.

Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.

Το Twitter είπε ότι η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του και αναμένεται να κλείσει το 2022, εν αναμονή της ρυθμιστικής υπογραφής και της έγκρισης των μετόχων.

Σε μια δήλωση, ο Bret Taylor, πρόεδρος του Twitter, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο «διεξήγαγε μια στοχαστική και ολοκληρωμένη διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Μασκ με σκόπιμη εστίαση στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση. Η προτεινόμενη συναλλαγή θα προσφέρει ένα σημαντικό ασφάλιστρο μετρητών και πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter».

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Έλον Μασκ, είχε προσφερθεί ν’ αγοράσει το Twitter για 43 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Αρχικά το Twitter ήταν εντελώς αντίθετο στην εξαγορά, ενώ ενεργοποίησε το έσχατο αντίμετρο που προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία για την αποτροπή επιθετικών εξαγορών.

Σε περίπτωση όπου ένας μέτοχος (εν προκειμένω ο Μασκ) φθάσει σε ποσοστό συμμετοχής άνω του 15%, αυτόματα θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων δικαιώματα συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκπτωση. Ωστόσο, το Twitter έγινε πιο δεκτικό σε μια προσφορά αφότου ο Μασκ αποκάλυψε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 21 δισ. να είναι δικά του χρήματα και το υπόλοιπο ποσό δάνεια από τη Morgan Stanley και άλλους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιογοράς των ΗΠΑ (SEC).

Αντιδράσεις για τις αλλαγές

Το Twitter δημιουργήθηκε την 21 Μαρτίου του 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και μέχρι το 2015 μετρούσε 305 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, οι οποίοι πλέον έχουν μειωθεί σε 217 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία του Twitter είναι η «γέννηση» του γνωστού σε όλους μας #hashtag, το οποίο πλέον χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Η πρώτη χρήση hashtag στα Social Media πραγματοποιήθηκε στο Twitter το 2007 και έκτοτε χρησιμοποιείται έως και σήμερα για την κατηγοριοποίηση συζητήσεων και δημοσιεύσεων.

Η πιο απρόσκοπτη προσέγγιση της εποπτείας περιεχομένου που οραματίζεται ο Έλον Μάσκ έχει ανησυχήσει πολλούς χρήστες ότι η πλατφόρμα θα γίνει περισσότερο καταφύγιο παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και εκφοβισμού, κάτι για το οποίο έχει εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει.

Πολλοί από τους 7.000 υπαλλήλους του Twitter ανησυχούσαν φυσικά για το τι θα συμβεί με τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών τους όταν η εταιρεία ανήκει σε έναν άνδρα που θέλει να κάνει ιδιωτική την εταιρεία τους. Σε μια συνολική συνάντηση, οι υπάλληλοι ρώτησαν εάν η προστασία των εργαζομένων συζητήθηκε ως μέρος της συμφωνίας, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Parag Agrawal και ο πρόεδρος Bret Taylor εξήγησαν ότι ο ιστότοπος θα λειτουργεί ως συνήθως μέχρι να κλείσει η συμφωνία σε έξι μήνες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απολύσεις «αυτή τη στιγμή».

Αρνήθηκε να πάρει θέση ο Λευκός Οίκος

Στην Ουάσιγκτον, Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που επέκριναν την εταιρεία για τις πολιτικές περιεχομένου της επικρότησαν τη συμφωνία του Έλον Μασκ να κάνει ιδιωτικό το Twitter, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί είπαν ότι η εξαγορά δείχνει ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν υπερβολική δύναμη και χρειάζονται περισσότερο έλεγχο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Twitter Inc από τον επιχειρηματία, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Ουδέν σχόλιον» από τον Λευκό Οίκο για την συμφωνία – μαμούθ του Έλον Μασκ, που έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Twitter, ακόμη και αν ο λογαριασμός του ξεμπλοκαριστεί.

Ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι θα ανοίξει επισήμως λογαριασμό στη δική του εταιρεία «Truth Social» εντός των επόμενων επτά ημερών, όπως είχε ήδη προγραμματίσει να κάνει. «Δεν θα πάω στο Twitter, θα μείνω στο Truth. Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter, επειδή θα κάνει βελτιώσεις και είναι καλός άνθρωπος, αλλά εγώ θα μείνω στο Truth», σημείωσε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από αρκετούς χρήστες με κάποιους να πανηγυρίζουν για τις αλλαγές που αναμένονται και άλλους να ανακοινώνουν πως θα εγκατέλειπαν τους λογαριασμούς τους.