Πλατινένιο Ιωβηλαίο: H Ελισάβετ 70 χρόνια στο Θρόνο

02/06/2022, 17:32
Πλατινένιο Ιωβηλαίο: H Ελισάβετ 70 χρόνια στο Θρόνο

Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σηματοδοτεί τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο.

Τετραήμερη αργία ξεκίνησέ από σήμερα Πέμπτη στη Βρετανία, για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ. Το Ιωβηλαίο σηματοδοτεί τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο.

Με το «Trooping the Colour», την ετήσια στρατιωτική παρέλαση, ξεκίνησαν οι εορτασμοί των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας («Πλατινένιο Ιωβηλαίο»). Η παρέλαση άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Λονδίνου.

Στην παρέλαση συμμετέχουν πάνω από 1.200 στρατιωτικοί της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 240 άλογα, δέκα στρατιωτικές μπάντες και περίπου 400 μουσικούς. Στο Λονδίνο ταξίδεψε και ο εγγονός της βασίλισσας, πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δυό τους παιδιά. Ωστόσο, θα παρακολουθήσουν μόνο την παρέλαση και δεν θα παραβρεθούν στο μπαλκόνι με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Χιλιάδες είναι οι εκδηλώσεις και τα πάρτι στο δρόμο, γεύματα στον κήπο και πικνίκ στο πάρκο έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή. Η ποσότητα πουτίγκας για το Ιωβηλαίο και κοτόπουλου «στέψης», ανθρακούχου Prosecco και stout ale που πρέπει να καταναλωθεί; Σχεδόν ανυπολόγιστος.

Η Βρετανία είναι αποφασιστικά στη διάθεση για πάρτι, όχι μόνο για να τιμήσει τη βασιλεία της βασίλισσας που υπερέβη κάθε ρεκόρ, αλλά φαντάζει και ως απελευθέρωση μετά από δύο ζοφερούς χειμώνες πανδημίας, τρία πλήρη εθνικά lockdown και περίπου 180.000 θανάτους από Covid.

Η δημοτικότητα της Ελισάβετ είναι στα ύψη, κάτι που φαντάζει απλησίαστο για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Το πρόγραμμα

Οι τέσσερις ημέρες των επίσημων εορτασμών του Ιωβηλαίου θα έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση.

Την Πέμπτη, η κύρια εκδήλωση ξεκινά με την παρέλαση Trooping the Color που σηματοδοτεί τα επίσημα γενέθλια του μονάρχη της Βρετανίας για περισσότερα από 260 χρόνια. Αυτή είναι η βρετανική μεγαλοπρέπεια στα καλύτερά της, που ολοκληρώνεται με μια αερογέφυρα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που παρακολουθεί η βασιλική οικογένεια από το μπαλκόνι του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στο μπαλκόνι φέτος. Το παλάτι είπε ότι θα επιτρέπονται μόνο οι «εργαζόμενοι βασιλικοί», όσοι δηλαδή έχουν επίσημα βασιλικά καθήκοντα – επομένως δεν θα εμφανιστούν ούτε ο πρίγκιπας Άντριου, ούτε ο πρίγκιπας Χάρι ή η σύζυγός του, Μέγκαν.

Το βράδυ, περισσότεροι από 3.200 πυρσοί θα ανάψουν σε όλο το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου ενός με το όνομα «The Tree of Trees», μια εξαώροφη έκθεση με 350 δενδρύλλια, τα οποία θα ανάψουν σε ειδική τελετή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και αργότερα θα φυτευτούν γύρω από τις Βρετανικές Νήσους.

Την Παρασκευή, τα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν σε εκκλησιαστική λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της εκκλησίας της χώρας, η οποία θα ηχήσει σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα παρευρεθούν στο Epsom Derby, έναν διάσημο ιππόδρομο, όπου μπορεί να αγωνιστούν μερικά από τα άλογα της βασίλισσας. Θα χρειαζόταν πολύ για να μην δει η βασίλισσα τα αγαπημένα της άλογα, αλλά, εάν οι αναφορές στο ταμπλόιντ Sun είναι αληθινές, μπορεί να χάσει την εκδήλωση για να γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια της δισέγγονής της Λίλιμπετ, κόρης του πρίγκιπα Χάρι και της κόρης της Μέγκαν.

Elton John, Duran Duran, Rod Stewart και Queen

Αργότερα το ίδιο βράδυ, χιλιάδες θα συγκεντρωθούν μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για μια ζωντανή συναυλία με καλλιτέχνες όπως οι Elton John, Duran Duran, Rod Stewart και Queen, των οποίων ο κιθαρίστας Brian May έπαιξε περίφημα το “God Save the Queen” από την οροφή του παλατιού κατά τη διάρκεια του Χρυσού Ιωβηλαίου της βασίλισσας.

Την Κυριακή, μια πομπή καλεσμένων θα διασχίσει το κέντρο του Λονδίνου, με καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου του Ed Sheeran, ο οποίος θα παίξει τη μπαλάντα του “Perfect” ως φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο και τη βασίλισσα. Περισσότερα από 85.000 άτομα έχουν εγγραφεί για να φιλοξενήσουν τα «Μεγάλα Ιωβηλαϊκά Μεσημεριανά γεύματα» την ίδια ημέρα, αν και θα διεξαχθούν πολύ περισσότερα. Η βασιλική οικογένεια θα εμφανιστεί σε κάποια. Στο τέλος όλων αυτών των εκδηλώσεων, οι Βρετανοί θα κάνουν πρόποση στην μακροβιότερη μονάρχη που γνώρισε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση της Ελισσάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ευχαρίστησε όσους λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και παγκοσμίως, αναμένεται να λάβουν μέρος στους εορτασμούς που αρχίζουν σήμερα, προκειμένου να τιμήσουν την 96χρονη βασίλισσα που παραμένει στο θρόνο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι όλοι οι προκάτοχοί της, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση.

“Ευχαριστώ τον καθέναν από εσάς, που είχε συμμετοχή για τη συγκέντρωση των κοινοτήτων, των οικογενειών, των γειτόνων και των φίλων για να τιμήσουν την επέτειο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Κοινοπολιτεία,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η Ελισάβετ. “Συνεχίζω να εμπνέομαι από την καλή θέληση που δείξατε σε εμένα και ελπίζω ότι οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν μία ευκαιρία για να στοχαστούμε όλα αυτά που επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, καθώς βλέπουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό.”...

70 χρόνια στο θρόνο

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων»

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια….

Προσωπική ζωή

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου. στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα ‘Αννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Σήμερα θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ευχαρίστησε όσους λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, πριν από τη σημερινή έναρξη των τετραήμερων εκδηλώσεων και των δημόσιων αργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα εβδομήντα χρόνια της βασιλείας της….

Τα ανάκτορα έδωσαν βίντεο ντοκουμέντο με την Ελισάβετ παιδί έως σήμερα

Οι εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο θα έχουν διάρκεια τεσσάρων ημερών, από σήμερα Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου – Το Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα και φωτογραφία της στις 5 Ιουνίου 1952 όπου συμμετέχει έφιππη στην τελετή Trooping the Colour.

Το Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα και φωτογραφία της στις 5 Ιουνίου 1952 όπου συμμετέχει έφιππη στην τελετή.

Ώθηση σε τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο φέρνουν οι εορτασμοί προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μόνο στο Λονδίνο, η εμπορική αγορά αναμένει μία αύξηση στις δαπάνες που θα φτάσει τα 100 εκατ. στερλίνες, καθώς τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα θα βρεθούν στην πρωτεύουσα για να δουν και να βιώσουν τους εορτασμούς. Υπολογίζεται πως πέρα από το επίσημο πρόγραμμα των εορτασμών και των παρελάσεων που έχει οργανώσει το παλάτι σε συνεργασία με τις αρχές, σε όλη την πόλη θα διοργανωθούν πάνω από 1.000 street parties και εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις προφανώς έχουν οργανωθεί και σε όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έρευνα της Co-op, τουλάχιστον 39 εκατ. Βρετανοί έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν σε κάποιες από τις εκδηλώσεις των ημερών.

Την ίδια ώρα, τουριστικοί πράκτορες μιλούν για την μεγαλύτερη εισροή που έχει δει η βρετανική πρωτεύουσα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Για το τετραήμερο των επίσημων εκδηλώσεων (Πέμπτη με Κυριακή) υπολογίζεται πως θα φτάσουν στο Λονδίνο πάνω από 2,6 εκατ. επισκέπτες.

Μεταξύ των ξένων τουριστών, η κυριότερη χώρα προέλευσης είναι οι ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί είναι γνωστό πως… παθιάζονται με το βασιλικό ρεπορτάζ και τα τεκταινόμενα στο Παλάτι του Μπάκινγκαμ και την βασιλική οικογένεια.

Θετικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχτεί και ο καιρός, καθώς οι προβλέψεις από την Πέμπτη, οπότε θα ξεκινήσουν οι επίσημες εκδηλώσεις, κάνουν λόγο για λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες.

Πάντως, ο θετικός αντίκτυπος για τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο δεν θα περιοριστεί μόνο στο Λονδίνο. Έρευνα του VisitEngland έδειξε πως 5,3 εκατ. Βρετανοί σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την τετραήμερη αργία για μια μικρή ανάπαυλα, ταξιδεύοντας στο εσωτερικό της χώρας. Η μετακίνηση αυτή μεταφράζεται σε μια ευπρόσδεκτη ώθηση για την βρετανική οικονομία που θα αγγίξει τα 1,2 δισ. στερλίνες.