Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

21/09/2022, 11:37
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνώρισε ότι η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν»

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Βερολίνο αναφερόμενη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εδραίωση των αυξήσεων στις τιμές.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον βαθιά διαταραγμένο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει τις πρώτες επιπτώσεις πολλών τέτοιων σοκ. Μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι δεν θα εδραιωθούν. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.