Παρέμβαση Τράπεζας της Αγγλίας μετά το χάος – Έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

28/09/2022, 15:51
Παρέμβαση Τράπεζας της Αγγλίας μετά το χάος – Έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Έκτακτο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε έκτακτο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά το κραχ στη στερλίνα, από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου για να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ παράλληλα θα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης ομολόγων, το οποίο είχε ανακοινώσει.

«Αν συνεχιζόταν η δυσλειτουργίας στις αγορές, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η BoE.

«Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι οι αγορές είχαν σχεδιαστεί για να αποκαταστήσουν τις ομαλές συνθήκες της αγοράς. «Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2002, καθώς συνεχίστηκε το απότομο sell-off. Μετά τη δήλωση της BoE, οι αποδόσεις των 30 ετών μειώθηκαν περίπου 20 μονάδες βάσης την ημέρα.

Η BoE ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισεκατομμύρια λίρες (892 δισεκατομμύρια δολάρια) αποθέματος ομολόγων κατά 80 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος, αλλά θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων – που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα – λόγω των συνθηκών της αγοράς.

«Αυτές οι έκτακτες αγορές θα είναι αυστηρά χρονικά περιορισμένες. Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος στην μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε.