Ο Πούτιν ανακοινώνει με διάγγελμα την προσάρτηση 4 περιφερειών της Ουκρανίας

30/09/2022, 13:04
Ο Πούτιν ανακοινώνει με διάγγελμα την προσάρτηση 4 περιφερειών της Ουκρανίας

Στις 15:00 η επίσημη τελετή στην Κόκκινη Πλατεία

Στην προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία προχωρά σήμερα και επίσημα στις 15:00 ώρα Ελλάδος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη διεξαγωγή τεσσάρων δημοψηφισμάτων στις διαφιλονικούμενες περιοχές.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, οι τέσσερις περιοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της Ουκρανίας, υπερψήφισαν κατά 80% την προσάρτησή τους. Ωστόσο, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί θεωρούν τα δημοψηφίσματα παράνομα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έγιναν υπό την απειλή όπλου. Τη Μόσχα επισκέφθηκαν χθες οι 4 αυτονομιστές ηγέτες που εγκατέστησε η Ρωσία στις περιοχές αυτές, ώστε να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για την προσάρτησή τους.

Η υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων αναμένεται να συνοδευθεί από βαρυσήμαντες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν αποκλείεται να μιλήσει και για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream (την οποία απέδωσε στην τρομοκρατία), στη σκιά της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός «βλέπει», άλλωστε, δια του Γ. Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες «επικίνδυνη κλιμάκωση» πίσω από την αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, στην μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Economist.

Δρόμοι στη ρωσική πρωτεύουσα γύρω από τη διάσημη Κόκκινη Πλατεία θα κλείσουν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Έχουν στηθεί γιγαντιαίες οθόνες βίντεο, με διαφημιστικές πινακίδες που αναγράφουν «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα – Ρωσία!»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του, εξέδωσε νέα προειδοποίηση στη Ρωσία για μια «πολύ σκληρή» απάντηση εάν η Μόσχα προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε έναν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία με σκοπό «να πληρώσει το Κρεμλίνο» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τα «ψευδή δημοψηφίσματα».

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ ζήτησε επίσης από το μπλοκ να περιορίσει την τιμή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, το Κίεβο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα, για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όπως τόνισε χθες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα δεδομένου ότι οι Ουκρανοί προεξοφλούν την επίθεση του Ρώσου Προέδρου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Κογκρέσο «άναψε το πράσινο φως» για την ενίσχυση του Κιέβου, ύψους δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.