Η Credit Suisse στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών

04/10/2022, 15:30
Η Credit Suisse στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών

Oι επενδυτές φοβούνται την ικανότητα της Credit Suisse να εκτελέσει τη στρατηγική ανάκαμψης, την οποία πρόκειται να αποκαλύψει στις 27 Οκτωβρίου.

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών μπαίνει η Credit Suisse, η οποία είδε τις μετοχές της να κατρακυλούν ως και 11,5% και τα ομόλογά της να σημειώνουν χαμηλά ρεκόρ τη Δευτέρα, προτού ανακτήσει μέρος των απωλειών στις σημερινές συναλλαγές, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά της να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές, χωρίς να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια. H μετοχή της ελβετικής τράπεζας ανακάμπτει με άνοδο 4,75%.

Η κατάσταση ώθησε την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA και την Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο, να παρακολουθούν τι συμβαίνει και να συνεργάζονται στενά, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τι φοβούνται οι επενδυτές

Ορισμένοι αναλυτές και πηγές του κλάδου τόνισαν ότι η ελβετική τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και μετρητά για να αντιμετωπίσει τυχόν κρίσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές φοβούνται την ικανότητα της Credit Suisse να εκτελέσει τη στρατηγική ανάκαμψης, την οποία πρόκειται να αποκαλύψει στις 27 Οκτωβρίου.

Στις ανησυχίες προστίθεται και η γενικότερη δυσφορία της αγοράς. Οι αγορές διεθνώς είναι ιδιαίτερα εύθραυστες τον τελευταίο καιρό, καθώς η ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η ασυνέπεια της πολιτικής, οι φόβοι για ύφεση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από την ανάληψη ρίσκου.

«Το βασικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα της τράπεζας μετά την επικείμενη στρατηγική αναθεώρηση», έγραψε ο αναλυτής της ABN AMRO Joost Beaumont, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς έχουν αυξήσει τον κίνδυνο εκτέλεσης οποιασδήποτε στρατηγικής αναθεώρησης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η FINMA και το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters.

Οι αναλυτές της Citi σημείωσαν ότι η διεύρυνση των CDS θα μπορούσε να επιδεινώσει τους φόβους της αγοράς και να βλάψει την εμπιστοσύνη, καθώς και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης.