Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτες για το χειμώνα

06/10/2022, 17:12
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτες για το χειμώνα

Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε εχθές ότι ενώ η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης για αυτόν τον χειμώνα ήταν σχεδόν πλήρης, η επόμενη θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου της Φινλανδίας, ο Fatih Birol είπε ότι σχεδόν το 90% των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν γεμάτο.

«Θα προτιμούσα οι ευρωπαϊκές χώρες να ήταν πολύ πιο ευκίνητες, πολύ… πιο γρήγορες, για να αντιδράσουν στις συστάσεις μας», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο σχέδιο 10 σημείων της ΙΕΑ για τον τρόπο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Αλλά εκεί που βρισκόμαστε δεν είναι κακό και περιμένω αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις -πολιτικές και τεχνικές- και αν ο χειμώνας… είναι ένας κανονικός χειμώνας, η Ευρώπη μπορεί να περάσει αυτόν τον χειμώνα με λιγοστά προβλήματα, αλλά μπορούμε να φτάσουμε στο Φεβρουάριο και Μάρτιο».

Πώς θα βγει ο… χειμώνας

Σε αυτό το σημείο, ο Birol είπε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης πιθανότατα θα έχουν μειωθεί μεταξύ 25% και 30%. «Λοιπόν, το ερώτημα είναι, πώς θα πάμε από το 25% ή το 30% στο, για άλλη μια φορά, [για τον] χειμώνα του 2023… 80%-90%; Αυτό που μας βοήθησε αυτή τη φορά, είναι ότι ακόμα εισαγάγαμε λίγο αέριο από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες», είπε. Επιπλέον, η Κίνα είχε εισαγάγει «λιγότερο αέριο από ό,τι θα είχε διαφορετικά» λόγω αυτού που ο Birol αποκάλεσε «πολύ υποτονικές οικονομικές επιδόσεις».

Το σενάριο, είπε ο Birol, θα μπορούσε να αλλάξει το 2023, ειδικά όσον αφορά στην Κίνα. «Το επόμενο έτος, εάν οι εισαγωγές κινεζικού φυσικού αερίου αυξηθούν με την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας, θα είναι μάλλον δύσκολο για λίγους μήνες από τον Μάρτιο έως τον επόμενο χειμώνα». «Έτσι αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες για την τελευταία περίοδο έπρεπε να ξεκινήσουν σήμερα.

Τα σχόλια του επικεφαλής της ΙΕΑ έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου, όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο IEA ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν σημειώσει σημαντική μείωση εφέτος.