Το σχέδιο Πούτιν για δημιουργία ενεργειακού hub στην Τουρκία

13/10/2022, 15:32
Το σχέδιο Πούτιν για δημιουργία ενεργειακού hub στην Τουρκία

Ο Πούτιν αναβαθμίζει τον Ερντογάν – «Η Τουρκία η πιο αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά φυσικού αερίου»

Για το σχέδιό του να μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μίλησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται ο ενεργειακό πόλεμος με τη Δύση, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Τουρκία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Καζακστάν, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτού του κόμβου, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού, φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, διότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης», ανέφερε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

«Σήμερα, οι τιμές αυτές είναι στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την τέταρτη συνάντησή του με τον Ερντογάν, σε διάστημα τριών μηνών.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι Ουκρανοί επιχείρησαν να ανατινάξουν τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, Turkstream. «Όπως έχετε ακούσει, επιχειρήθηκε να ανατιναχθεί ο Turkstream, αλλά, δόξα τω Θεώ, αυτό δεν συνέβη, λειτουργεί κανονικά», ανέφερε ο Πούτιν.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει το ένα άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να προμηθεύσει την ΕΕ, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, με τον βαρύ χειμώνα να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» στη φαρέτρα του Ρώσου προέδρου.

Ερντογάν για σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που επισφραγίστηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόταση για νέο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη βόρεια Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σινώπη.

«Ένα τέτοιο βήμα, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα καλύψει το 10% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια και με τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης θα μπορέσουμε να καλύψουμε άλλο 10%. Συνολικά, εκεί θα είναι 20%», σημείωσε ο Ερντογάν.