Ο Μπάιντεν ρίχνει στην αγορά 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές

19/10/2022, 12:06
Ο Μπάιντεν ρίχνει στην αγορά 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές

Η είδηση για την διάθεση της επιπλέον ποσότητας, που μεταδόθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν αρκετή για να μειωθούν οι τιμές του αργού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει ακόμη 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα της χώρας στην προσπάθειά της να μειώσει τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αντληθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, δήλωσε χθες Τρίτη αξιωματούχος της κυβέρνησής του σε δημοσιογράφους.

Η κίνηση, που θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο, εγγράφεται στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του κράτους την άνοιξη και προβλέπει την διάθεση συνολικά 180 εκατ. βαρελιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Υποχώρησαν οι τιμές του αμερικανικού αργού

Η είδηση για την διάθεση της επιπλέον ποσότητας, που μεταδόθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν αρκετή για να μειωθούν οι τιμές του αργού.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, προς παράδοση τον Νοέμβριο, μειώθηκε έτσι κατά 3,08%, κλείνοντας στα 82,82 δολάρια την Τρίτη. Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 82,61 δολ. το βαρέλι.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας να ετοιμαστεί να πουλήσει περισσότερο (σ.σ. πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα) τον χειμώνα αν είναι απαραίτητο, εξαιτίας της Ρωσίας και άλλων ενεργειών που προκαλούν αναταράξεις στην αγορά», εξήγησε ο αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να δημιουργηθεί μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράζει αργό όταν η τιμή του WTI θα κυμαίνεται στο φάσμα από τα 67 ως τα 72 δολάρια το βαρέλι.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαπραγματευθεί συμβόλαια αγοράς σε τιμές που θα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, με διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού, για να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με τη μεταβλητότητα των τιμών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Σε πολυετή χαμηλά τα αποθέματα των ΗΠΑ

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε στην αγορά πάνω από 212 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 1984.

Ο πρόεδρος καλεί εξάλλου τις εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα να μετακυλούν «αμέσως την πτώση της τιμής της ενέργειας στους πελάτες» λιανικής, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Το να διατηρούνται οι τιμές υψηλές όταν τα κόστη πέφτουν είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Ο κ. Μπάιντεν θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα τα μέτρα για την μείωση των τιμών της ενέργειας και αναμένεται να παροτρύνει την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου να αυξήσει την παραγωγή της, πάντα σύμφωνα με το στέλεχος της κυβέρνησης.