Μανχάταν: Αύξηση 2% στις τιμές των ενοικίων τον Νοέμβριο

08/12/2022, 11:54
Μανχάταν: Αύξηση 2% στις τιμές των ενοικίων τον Νοέμβριο

Τα ενοίκια στο Μανχάταν είναι τόσο υψηλά που πολλοί ενοικιαστές έχουν αρχίσει να μετακομίζουν έξω από την πόλη ή βρίσκουν μικρότερα και φθηνότερα διαμερίσματα.

Τα ενοίκια στο Μανχάταν αυξήθηκαν σε ποσοστό 2% τον Νοέμβριο, καταρρίπτοντας τις ελπίδες ότι οι τιμές θα μειωθούν και αναγκάζοντας πολλούς ενοικιαστές να εγκαταλείψουν τις μισθώσεις, σύμφωνα με μεσίτες.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν τον Νοέμβριο έφτασε τα 4.033 δολάρια, από 3.964 δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση των Douglas Elliman και Miller Samuel. Το μέσο ενοίκιο, το οποίο συχνά παραμορφώνεται από τις πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων, μειώθηκε ελαφρά για τον μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι αυξημένο κατά 19% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 5.249 δολάρια τον Νοέμβριο.

Οι αυξήσεις συνεχίζουν να αψηφούν τις προβλέψεις ότι τα υψηλά ενοίκια της Νέας Υόρκης θα υποχωρούσαν μετά το καλοκαίρι και θα έδιναν στους ενοικιαστές κάποια ανακούφιση αφού προηγουμένως είχαν σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών. Ενώ τα ενοίκια μειώνονται σε πολλά μέρη της χώρας, όμως τα ενοίκια της Νέας Υόρκης παραμένουν πεισματικά υψηλά και ο αριθμός των κενών διαμερισμάτων χαμηλός.

«Τα ενοίκια δεν πέφτουν τόσο γρήγορα όσο πολλοί θα ήλπιζαν», δήλωσε ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel. Η άνοδος των ενοικίων στη Νέα Υόρκη προσθέτει επίσης πίεση στον συνολικό πληθωρισμό, καθώς τα ενοίκια αποτελούν μεγάλη συνιστώσα των δεικτών πληθωρισμού και η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη αγορά ενοικίων της χώρας. Οι τιμές είναι τόσο υψηλές στο Μανχάταν που πολλοί ενοικιαστές έχουν αρχίσει να να μετακομίζουν έξω από την πόλη αλλά και να βρίσκουν μικρότερα και φθηνότερα ενοίκια.

“Βουτιά” στις νέες μισθώσεις

Ο αριθμός των νέων μισθώσεων που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο σημείωσε βουτιά 39% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με τον Miller. Μεσίτες λένε στο CNBC ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν αναπροσαρμογή των μισθώσεων που υπέγραψαν το 2020 και 2021 κατά την πανδημία του Covid-19 απαιτώντας συχνά αυξήσεις 20% ή περισσότερο. Καθώς οι ιδιοκτήτες απαιτούν συνήθως από τους ενοικιαστές να έχουν ετήσιο εισόδημα 40 φορές το μηνιαίο ενοίκιο, τα αυξανόμενα μέσα ενοίκια έχουν ωθήσει πολλούς ενοικιαστές σε οριακό σημείο. «Υπάρχει κάποιο αδιέξοδο», είπε η Bess Freedman, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Brown Harris Stevens. «Το 2021, τα ενοίκια απογειώθηκαν σαν πύραυλος και τώρα οι ένοικοι έχουν κολλήσει. Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να υπογράψουν νέες μισθώσεις σε αυτές τις τιμές, είναι απλώς πολύ ακριβές. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πιο λογικοί».

Στο 2,4% η διαθεσιμότητα

Το ποσοστό κενών θέσεων το Νοέμβριο ήταν 2,4% — ακόμα κάτω από το ιστορικό στο Μανχάταν, περίπου 3%, σύμφωνα με τον Miller Samuel. Ο αριθμός των παραχωρήσεων ιδιοκτητών — που μπορεί να περιλαμβάνει ένα μήνα δωρεάν ενοικίασης και άλλες συμφωνίες — αυξήθηκε στο 16% τον Νοέμβριο από 13% τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί στον τομέα των ακινήτων λένε ότι η μεγάλη πτώση των νέων μισθώσεων, εάν συνεχιστεί, θα αναγκάσει τελικά τους ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές χαμηλότερη τιμή. Ο Joshua Young, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πωλήσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης στην Brown Harris Stevens, είπε ότι οι ιδιοκτήτες ήταν υπερβολικοί αναμένοντας αυξήσεις ενοικίων 20% ή περισσότερο, και πολλοί αρχίζουν τώρα να μειώνουν τις τιμές ή να προσθέτουν περισσότερες παραχωρήσεις για να έχουν τα διαμερίσματά τους γεμάτα.