Τουρκία: Σοκ από το διάταγμα Σίσι που αμφισβητεί ευθέως το τουρκολυβικό μνημόνιο

15/12/2022, 12:41
Τουρκία: Σοκ από το διάταγμα Σίσι που αμφισβητεί ευθέως το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η κίνηση του Αιγύπτιου προέδρου βάζει στον... πάγο την επιθυμία Ερντογάν για επαναπροσέγγιση των δύο χωρών – Γιατί η Αίγυπτος «προτιμάει» τη συμμαχία με την Ελλάδα

Χειρότερη εξέλιξη για την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούσε να υπάρξει. Η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, γεγονός που αμφισβητεί ευθέως το τουρκολυβικό μνημόνιο προκάλεσε σοκ στην Τουρκία.

Κανείς δεν περίμενε αυτή την κίνηση από την πλευρά της Αιγύπτου μετά μάλιστα τη συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν – Σίσι. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει πολλά με την επαναπροσέγγιση Καΐρου – Άγκυρας, πίστευε ότι θα μπορούσε να… ραγίσει το γυαλί ανάμεσα σε Κάιρο και Αθήνα. Ήρθε όμως χθες ο Σίσι να του χαλάσει τα όποια σχέδια είχε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, πέρα από το γεγονός ότι θωρακίζει τα συμφέροντα της χώρας του, προσφέρει και «ασπίδα» στις ελληνικές θέσεις για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, και ακυρώνει όλη τη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Αίγυπτος είναι μεγάλο και σοβαρό κράτος, δεν κάνει βιαστικές κινήσεις κοιτά μακροχρόνια. Αυτό το είδαν στην Τουρκία, και το θεωρούν αρνητικό βήμα.

Γιατί όμως η Αίγυπτος «προτιμάει» την Ελλάδα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γέφυρας της Αιγύπτου με την ΕΕ, και η Αίγυπτος το βλέπει αυτό. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι οι καλύτερες δυνατές αφού έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις άριστες σχέσεις που διατηρούν Μητσοτάκης και Δένδιας με την ηγεσία της Αιγύπτου.

Επίσης, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο και το timing που επέλεξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ καθώς έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα «προασπίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο», και μετά την αντίστοιχη κοινή επιστολή Άγκυρας – Τρίπολης στον ΟΗΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Σούκρι

Οι νέες εξελίξεις ήταν και το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι «στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας- Αιγύπτου».

Τα σχόλια στον τουρκικό Τύπο

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια στο τουρκικό δίκτυο Haber Global: «Εκεί που αναρωτιόμασταν αν η Αίγυπτος θα συμβαδίσει με τις προβοκάτσιες της Ελλάδας έγινε ένα αρνητικό βήμα. Η Αίγυπτος έκανε μια κίνηση όπου μπορεί να φουντώσει το ζήτημα καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και στα πρόθυρα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Αιγύπτου και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σίσι. Ο Σίσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος παραβιάζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης που καθόριζαν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης» σημείωσε η παρουσιάστρια.

«Με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε παραβιάζονται τα όρια των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που καθόρισαν το 2019 η Τουρκία με τη Λιβύη… Τώρα η Αίγυπτος διεκδικεί περιοχές στην περιοχή της Λιβύης. Η απόφαση του Σίσι ικανοποίησε την Ελλάδα» ανέφερε το τουρκικό ρεπορτάζ.