Εκρέμ Ιμάμογλου: «Η καταδίκη αποτελεί τιμωρία για την επιτυχία μου»

16/12/2022, 20:18
Εκρέμ Ιμάμογλου: «Η καταδίκη αποτελεί τιμωρία για την επιτυχία μου»

«Θεωρώ ανταμοιβή, αυτήν την ανούσια και παράνομη τιμωρία», τόνισε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε λόγο για «παράνομη» απόφαση, η οποία αποτελεί «τιμωρία για την επιτυχία μου», αναφερόμενος στη χθεσινή του καταδίκη (14/12) από τουρκικό δικαστήριο. Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν «κύμα» διαδηλώσεων, σε ένδειξη στήριξης και ενάντια στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών για «εξύβριση τοπικών αξιωματούχων». Αυτή η ποινή στερεί «ντε φάκτο» από τον Ιμάμογλου τα πολιτικά του δικαιώματα, μόλις έξι μήνες πριν από την κρισιμότατη εκλογική αναμέτρηση, που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο ο νομικός του εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή. Ο κ. Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, θα παραμείνει Δήμαρχος έως ότου εκδικασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές της απόφασης να υποστηρίζουν ότι συνιστά καταπάτηση της Δημοκρατίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται μεγάλος αντίπαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας να επιδείξουν «ενότητα και αλληλεγγύη», ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική του και των ηγετών έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του Δήμου, σήμερα το απόγευμα (15/12). «Μερικές φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δε μένει ατιμώρητη», σημείωσε.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία, αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι σήμερα, έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι πολίτες της γείτονος αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, μετά την «κατάρρευση» της τουρκικής λίρας και την «εκτίναξη» του πληθωρισμού.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία έχει σχηματισθεί εναντίον του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δεν έχει αποφασίσει ακόμη αναφορικά με τον βασικό υποψήφιο, εν όψει των προεδρικών εκλογών. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται το φαβορί, ενώ, δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για εύκολη επικράτηση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, στον δεύτερο γύρο.

«Η άδικη ποινή δε συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου», υπογράμμισε χθες (14/12) ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την ποινή εις βάρος του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.