Ερντογάν για καταδίκη Ιμάμογλου: «Οι δυτικές αντιδράσεις αποτελούν ανάμειξη»

22/12/2022, 12:31
Ερντογάν για καταδίκη Ιμάμογλου: «Οι δυτικές αντιδράσεις αποτελούν ανάμειξη»

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Τουρκίας, μετά την «κατακραυγή» εξαιτίας της καταδίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σήμερα (21/12), ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε ως «ανάμειξη» τις δυτικές αντιδράσεις στην καταδικαστική απόφαση κατά του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιδρώντας για πρώτη φορά στη διεθνή «κατακραυγή» που προκλήθηκε.

«Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μίας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση, με σκοπό να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας», τόνισε ο Πρόεδρος του τουρκικού κράτους.

Η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών, 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων πριν από μία εβδομάδα (14/12) προκάλεσε κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και «θύελλα» αντιδράσεων παγκοσμίως.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» για την απόφαση, το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στη Δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη δημοτικός άρχων της Κωνσταντινούπολης σε δύο νικηφόρες ψηφοφορίες το 2019 απέναντι στον υποψήφιο του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται επίφοβος υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Η καταδίκη του αφορά ομιλία του 2019, κατά την οποία είχε ισχυρισθεί ότι αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο, ήταν «ανόητοι». Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κ. Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια, για σχόλιο που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού προκάλεσε τον Μάρτιο του 2019 την πλέον ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, κερδίζοντας τη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατείχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα, AKP.

Αρχικά, η εκλογή του ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε, ωστόσο, να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα, μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος, που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μία ακόμη ευρύτερη νίκη. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε ως «ηλίθιους», εκείνους που είχαν ακυρώσει την πρώτη του εκλογή και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού, διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα, ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντας τους δικούς του όρους, στον Υπουργό Εσωτερικών που με είχε αποκαλέσει ηλίθιο», υποστήριξε ο κ. Δήμαρχος. Παρά την καταδίκη, ο 52άχρονος πολιτικός παραμένει Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, έως την εκδίκαση της έφεσης.