“Qatargate”: Το ευρωκοινοβούλιο επανεξετάζει ταξίδια και νόμους

14/01/2023, 20:47
“Qatargate”: Το ευρωκοινοβούλιο επανεξετάζει ταξίδια και νόμους

Σε αναζήτηση αθέμιτης επιρροής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επανεξετάσει τα αδήλωτα ταξίδια ευρωβουλευτών και κομμάτια της νομοθεσίας, που ενδέχεται να έχουν επηρεασθεί αδικαιολόγητα ως αποτέλεσμα της πολιτικής «θύελλας» που «ξέσπασε» στις Βρυξέλλες από το σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με σημερινή (12/01) ενημέρωση της Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Ψάχνουμε τα πάντα, εξετάζουμε ταξίδια που έχουν εγκριθεί, αλλά και δεν έχουν δηλωθεί. Ερευνούμε τη διαδικασία υποβολής τροπολογιών, χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο διαπραγμάτευσης των ψηφισμάτων», τόνισε η επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στο Euronews.

Η έρευνα, η οποία άρχισε από τις βελγικές αρχές, «έριξε» φως στο προηγούμενο νομοθετικό έργο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας της επιτροπής στις αρχές Δεκεμβρίου, που ενέκρινε την απελευθέρωση του καθεστώτος άδειας παραμονής για το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και σειρά από αμειβόμενες επισκέψεις πολλών ευρωβουλευτών, στην περιοχή του Κόλπου.

Η κ. Μετσόλα ανέφερε ότι «θα έπρεπε να ηχήσουν νωρίτερα, τα όποια καμπανάκια. Πρέπει να είμαστε περισσότερο συνειδητοποιημένοι και αυτό θα πω σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και εκείνα του προσωπικού. Αν δουν κάτι που δεν είναι σωστό, πρέπει να μιλήσουν και κάτι να συμβεί».

Σχεδόν έναν μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διαχειριστούν τις αποκαλύψεις από το παράνομο λόμπι σχετικά με το Κατάρ, σε συνδυασμό με δίκτυο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.