Φινλανδία: Κονδύλι 242 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση χημικών και πυρηνικών απειλών

18/01/2023, 16:06
Φινλανδία: Κονδύλι 242 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση χημικών και πυρηνικών απειλών

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε 242 εκατομμύρια ευρώ στην Φινλανδία, με σκοπό τη σύσταση –για πρώτη φορά– αποθεμάτων για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών, αλλά και τη χρήση από όλα τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με σημερινή (17/01) ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ανάγκη για την ενίσχυση της “ετοιμότητας CBRN” της Ένωσης», ανακοίνωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνς Λέναρτσιτς.

Το απόθεμα θα αποτελείται από εξοπλισμό διάσωσης και ιατρικό υλικό, όπως αντίδοτα και μέτρα αντιμετώπισης ραδιολογικού κινδύνου, για την προστασία των διασωστών και του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας.

Η σκανδιναβική χώρα μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, που ανησυχούν, επίσης, ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσει δυνητικά στη χρήση πυρηνικών όπλων ή σε πυρηνικό ατύχημα.

«Τα αποθέματα που θα συσταθούν στην Φινλανδία θα βελτιώσουν τη στρατηγική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει απειλές διαφόρων τύπων, κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών, Κρίστα Μίκονεν. Τα αποθέματα θα είναι έτοιμα για χρήση το 2024 και στόχος, θα είναι η αποστολή εκείνων σε ζώνη κρίσης, εντός δώδεκα ωρών.