Καλίν σε Μητσοτάκη για σεισμούς: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε»

10/02/2023, 15:00
Καλίν σε Μητσοτάκη για σεισμούς: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε»

Ο Καλίν απάντησε στο μήνυμα στο Twitter του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά

Τις ευχαριστίες του για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδος στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, εξέφρασε δημοσίως ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ειδικότερα, ο κ. Καλίν, απαντώντας στο μήνυμα στο Twitter του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά, έγραψε: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».

Σεισμός στην Τουρκία: 90 τόνοι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει η Ελλάδα

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Η επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία με υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης.

Η πτήση με την ανθρωπιστική βοήθεια είχε αναχωρήσει στις 1:45, χθες τα ξημερώματα, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Πρέσβης Mehmet Güllüoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Güllüoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.