Ιταλία: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους

07/03/2023, 22:36
Ιταλία: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους

Η πρόταση προκάλεσε «διχασμό» στο υπουργικό συμβούλιο

Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας για επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των πάρκων, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρουν τοπικά Μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε την οργή των δεξιών πολιτικών στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν ως «κομμουνιστή».

Τον Ιανουάριο, ο Οράτσιο Σκιλάσι ανέφερε ότι θα καταπολεμήσει το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους εφήβους. Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και τις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με τη Stampa. Η απαγόρευση θα επεκταθεί και στα πάρκα, εάν υπάρχουν έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Βιτόριο Σγκάρμπι, γνωστός για το «εκρηκτικό» ταπεραμέντο του, χαρακτήρισε την άποψη του Σκιλάσι ως «εκφοβιστική» και υπογράμμισε ότι τέτοιες απαγορεύσεις θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν ακόμη περισσότερο. «Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός αυταρχικού και δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος», τόνισε ο Σγκάρμπι.

Το κορυφαίο Iνστιτούτο Yγείας της Ιταλίας (ISS) ανακοίνωσε ότι περίπου το 24% των ενηλίκων Ιταλών ήταν καπνιστές πέρυσι, ήτοι περίπου 12.4 εκατομμύρια άνθρωποι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από το 2009. Η κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003, η οποία τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα.

Η υγειονομική ένωση Fondazione Umberto Veronesi υπολογίζει ότι τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ιταλία κάθε χρόνο, για λόγους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ωστόσο, η προτεινόμενη καταστολή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκοψε το τσιγάρο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ισχυρίσθηκε ότι η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους εξωτερικούς χώρους ήταν «υπερβολική».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα κανονικά τσιγάρα», προσέθεσε μέσω μηνύματος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, πριν περάσουν στο κοινοβούλιο.