Πούτιν προς Ρώσους δισεκατομμυριούχους: «Βάλτε τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη»

17/03/2023, 13:27
Πούτιν προς Ρώσους δισεκατομμυριούχους: «Βάλτε τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη»

Τους προτρέπει να επενδύσουν στην πατρίδα, ώστε να στηρίξουν την οικονομία έναντι των δυτικών κυρώσεων

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη, προτρέποντας εκείνους να επενδύσουν στην πατρίδα, ώστε να στηρίξουν την οικονομία έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Ο «ισχυρός άνδρας» του Κρεμλίνου υπενθύμισε στην επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας ότι ρόλος των επιχειρηματιών δεν είναι απλώς να βγάζουν χρήματα, αλλά να υποστηρίζουν την κοινωνία, απευθυνόμενος προς εκείνους κατ’ ιδίαν, για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022 και την επίσημη έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην ουκρανική επικράτεια.

«Ένας υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι πραγματικός πολίτης της Ρωσίας, της πατρίδας του, ο οποίος αντιλαμβάνεται και ενεργεί προς τα συμφέροντά του. Δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά καταχωρεί επιχειρήσεις εδώ, στη χώρα μας, δε γίνεται εξαρτώμενος από ξένες αρχές», τόνισε, ενώ, χαιρέτισε την «υψηλή αποστολή» των επιχειρηματιών που φρόντισαν τους εργαζομένους και κατηύθυναν τα ταλέντα τους, όχι μόνο προς την αποκόμιση κέρδους, αλλά και για το κοινό καλό.

Το προφίλ των συμμετεχόντων στη συνάντηση

Οι δισεκατομμυριούχοι Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, Αλεξέι Μορντάσοφ, Γκέρμαν Χαν, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, Βίκτορ Ράσνικοφ, Αντρέι Μελιντσένκο και Ντμίτρι Μαζεπίν –τα συμφέροντα των οποίων κυμαίνονται από τα μέταλλα και τις τράπεζες, έως τα λιπάσματα– περιλαμβάνονταν μεταξύ των συμμετεχόντων, στη συνάντηση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως ήθελε να ακούσει τη γνώμη τους, για τον τρόπο οικοδόμησης μίας πιο δυναμικής οικονομίας, που θα οδηγήσει σε «αισθητή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων όλης της χώρας». Ακόμη, απέστειλε αυστηρό μήνυμα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, λέγοντας ότι πρέπει να σκέπτονται περισσότερο τις ανάγκες της χώρας και λιγότερο, το δικό τους κέρδος.

Στη συνάντηση κατά την περίοδο έναρξης του πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ισχυρισθεί ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πέραν της διαταγής για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αναγκάζοντας –ουσιαστικά– την επιχειρηματική ελίτ σε μία δημόσια επίδειξη συναίνεσης. Ωστόσο, αρκετοί ολιγάρχες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με την απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας για επίθεση στην Ουκρανία.

«Οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν, αλλά…»

Ακόμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε ότι «η προσπάθεια καταστροφής της οικονομίας μας, μέσω των κυρώσεων, απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε την πολυτέλεια χαλάρωσης. Καταλαβαίνω πολύ καλά τις απειλές που λαμβάνουν χώρα και όσα μάς λένε οι μάντεις κακών, ισχυριζόμενοι πως η Ρωσία θα έχει προβλήματα μεσοπρόθεσμα. Ναι, αυτή είναι μία απειλή που πρέπει να έχουμε στο μυαλό. Σάς καλώ να μην περιμένετε την άφιξη των αρνητικών συνεπειών, μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να ενεργήσετε τώρα».

Στη σαφέστερη ένδειξη των αυξανόμενων απαιτήσεων από μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση –αντιμέτωπη με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος– σχεδιάζει να «αντλήσει» περίπου 300 δισ. ρούβλια (3.9 δισ. δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών) από έναν φόρο επί των υπερβολικών κερδών, αν και αυτό δε θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, υποστήριξε ότι ο φόρος θα τεθεί περίπου στο 5% των υπερβολικών κερδών. Η εισφορά θα επιβληθεί νομικά από το 2024, όμως, το Υπουργείο αναμένει οι εταιρείες να καταβάλλουν πληρωμές και εφέτος. Η Ρωσία ελπίζει ότι θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ εφέτος, έπειτα από υποχώρηση 2.1%, το περασμένο έτος. Ο Υπουργός Οικονομίας, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, προανήγγειλε ότι το ΑΕΠ και οι επενδύσεις θα αυξηθούν εφέτος, αλλά απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις.