British American Tobacco: Πρόστιμο $635 εκατ. για παραβιάσεις των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

27/04/2023, 12:24
British American Tobacco: Πρόστιμο $635 εκατ. για παραβιάσεις των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Η εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες καπνικές εταιρίες με γνωστές μάρκες τσιγάρων όπως το Lucky Strike, τα Dunhill και τα Pall Mall.

Η British American Tobacco πρόκειται να πληρώσει $635 εκατ. συν τόκους στις Αμερικανικές Αρχές καθώς μια θυγατρική της παραδέχτηκε ότι πούλησε τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα κατά παράβαση των κυρώσεων. Οι αρχές ανέφεραν ότι ο διακανονισμός αφορούσε στη δραστηριότητα της εταιρείας στη Βόρεια Κορέα μεταξύ των ετών 2007 και 2017.

Ο επικεφαλής της BAT, Τζακ Μπόουλς, δήλωσε σχετικά: «λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά». Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της. Ο διακανονισμός έγινε μεταξύ της BAT και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής (DOJ) και του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η BAT είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες καπνού στον κόσμο και μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατέχει μεγάλες μάρκες τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων των Lucky Strike, Dunhill και Pall Mall.

Σε ανακοίνωσή του ο κολοσσός ανέφερε ότι είχε συνάψει “συμφωνία αναβολής δίωξης με την DOJ και συμφωνία αστικού συμβιβασμού με την OFAC, και μια έμμεση θυγατρική της BAT στη Σιγκαπούρη έχει προχωρήσει σε ένσταση με την DOJ”. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η BAT είχε επίσης συνωμοτήσει για να εξαπατήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να τους κάνει να επεξεργάζονται συναλλαγές για λογαριασμό οντοτήτων της Βόρειας Κορέας.

Αυξημένη κατανάλωση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστό ότι καπνίζει πολύ. Πέρυσι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές καπνού στη Βόρεια Κορέα, αλλά μπήκε βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάθιου Όλσεν είπε ότι η διευθέτηση ήταν «το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας έρευνας», περιγράφοντάς την ως «τη μεγαλύτερη ποινή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Είπε ότι η BAT εμπλέκεται σε ένα «επεξεργασμένο σχέδιο για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων και την πώληση προϊόντων καπνού στη Βόρεια Κορέα» μέσω θυγατρικών.

«Μεταξύ 2007 και 2017 αυτές οι τρίτες εταιρείες πούλησαν προϊόντα καπνού στη Βόρεια Κορέα και έλαβαν περίπου $428 εκατ». Αποκαλύφθηκαν επίσης ποινικές κατηγορίες εναντίον του Βορειοκορεάτη τραπεζίτη Sim Hyon-Sop, 39 ετών, και των Κινέζων μεσολαβητών Qin Guoming, 60 ετών και Han Linlin, 41 ετών, για διευκόλυνση πωλήσεων καπνού στη Βόρεια Κορέα.

Επιβλήθηκε χρηματική επιβράβευση $5 εκατ για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγούσε στη σύλληψη ή την καταδίκη του Sim και $500.000 για καθέναν από τους άλλους δύο υπόπτους.