Εκλογές-Toυρκία: Aμφίρροπη μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου μετά το άνοιγμα της κάλπης

14/05/2023, 15:05
Εκλογές-Toυρκία: Aμφίρροπη μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου μετά το άνοιγμα της κάλπης

Μετά τις 9 το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα της σκληρής μάχης στην Τουρκία

Ανοικτές από τις 7:00 το πρωί είναι οι κάλπες στην Τουρκία και αναμένεται να κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα, με περισσότερους από 64 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι και νέες εκλογείς, να καλούνται να ψηφίσουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον ακραίας πόλωσης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα, μίας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 100 ετών της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας, πρόκειται να είναι δυνατές μετά τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Οι σημερινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, με τον 2ο να έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε το Σάββατο 13/5 στην Κωνσταντινούπολη ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν.

Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και σε έργα υποδομής, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει αυτά τα έργα προόδου.

Εκτός αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η τουρκική αντιπολίτευση δέχεται εντολές από τη Δύση και ότι η αντιπολίτευση θα υποταχθεί στις επιθυμίες δυτικών κρατών στην περίπτωση που αυτή εκλεγεί.

Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου – Ο παράγοντας του φονικού σεισμού

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει –οριακό– προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που κατέστρεψε τη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και σε αυτή την αναμέτρηση σκληρή μάχη ανάμεσα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν και το σύμμαχό του ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια και, από την άλλη, την Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου, αποτελούμενη από έξι παρατάξεις, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δημιούργημα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ψηφοφόροι για πρώτη φορά

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων).

Από αυτούς, 3,4 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Παρατηρητές

Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα 50.000 εκλογικά κέντρα που άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 17:00 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας], συμπεριλαμβανομένων περιοχών της νότιας Τουρκίας, που υπέστησαν τρομακτική καταστροφή όταν χτύπησε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμενόταν να αναπτύξει 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που έχουν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.

Στις εκλογές του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%.