Ιταλία: Σε κρίση η χώρα από την ραγδαία άνοδο στην τιμή των ζυμαρικών

24/05/2023, 18:47
Ιταλία: Σε κρίση η χώρα από την ραγδαία άνοδο στην τιμή των ζυμαρικών

Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο που επικαλείται την στατιστική υπηρεσία Istat.

Είτε πρόκειται για ένα πιάτο με σπαγγέτι aglio e olio είτε για για πέννες arrabbiata, η τιμή του αγαπημένου και πιο δημοφιλούς προϊόντος της Ιταλίας εκτινάσσεται στα ύψη — αρκετά για να δικαιολογήσει σοβαρή κρίση στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat.

Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως. Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν πλέον τα αποθέματά τους ζυμαρικών που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των α’ υλών ήταν υψηλότερο.

“Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που παράγονται με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών”, δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti Furio Truzzi, επικαλούμενος υψηλότερες τιμές σιταριού αλλά και ενέργειας.

Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδά της σε περισσότερο από μια δεκαετία καθώς εξελίσσονταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και τα δύο έθνη είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές γεωργικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, ο Truzzi σημείωσε ότι το κόστος των εισροών μειώθηκε από τότε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες.

«Διατηρούνται υψηλές τιμές για να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο ενόψει μιας σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης», είπε ο Assoutent, προτείνοντας σχέδια για μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών.

Απεργία ζυμαρικών

Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών όταν οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%. Οι διεθνείς τιμές σιταριού τον Απρίλιο έχασαν 2,3% για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). «Οι τιμές του σιταριού μειώνονται από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές», δήλωσε στο CNBC η Υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Nandita Roy.

Σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση 17,4% στις τιμές του σιταριού το 2023 σε σχέση με το 2022. Οι τιμές του σκληρού σίτου, μιας ποικιλίας σιταριού που χρησιμοποιείται συνήθως στα ζυμαρικά, είναι επίσης σε πτωτική τροχιά τους τελευταίους μήνες. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι παράγοντες για κάθε χώρα που θα εξηγούσαν την άνοδο των τιμών των ζυμαρικών στην Ιταλία», πρόσθεσε η Roy.