Πώς το deal της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει την αγορά παρόχων κινητής τηλεφωνίας

17/06/2023, 21:19
Πώς το deal της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει την αγορά παρόχων κινητής τηλεφωνίας

Η Vodafone θα κατέχει το 51% της συνδυασμένης επιχείρησης, αφήνοντας την CK Hutchison το μειοψηφικό μερίδιο.

Η Vodafone και η CK Hutchison, η οποία κατέχει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Three UK -μιας βετεράνου παρόχου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου-, συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από πέρυσι, δήλωσαν οι εταιρείες την Τετάρτη.

Η Vodafone θα κατέχει το 51% της συνδυασμένης επιχείρησης, αφήνοντας την CK Hutchison το μειοψηφικό μερίδιο.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη mega συγχώνευση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε ο Kester Mann, διευθυντής καταναλωτών και συνδεσιμότητας στο CCS Insight σε σχόλια.

«Η συμφωνία έχει πολύ νόημα, καθώς και οι δύο πάροχοι είναι δευτερεύουσας κλίμακας. Ως ξεχωριστές οντότητες, θα ήταν σχεδόν αδύνατο είτε να αναπτυχθούν αρκετά οργανικά ώστε να πλησιάσουν το προκλητικό BT ή το Virgin Media O2 για μέγεθος. Αναπόφευκτα, ωστόσο, θα υπάρξουν διάχυτοι φόβοι για περικοπές θέσεων εργασίας».

Ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone UK Ahmed Essam θα ηγηθεί της νέας επιχείρησης, ενώ ο σημερινός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) των Three UK Darren Purkis θα αναλάβει τη θέση του CFO στη συγχωνευμένη επιχείρηση.

Η Vodafone διέρχεται μια μεταβατική περίοδο από τότε που ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Nick Read παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο συνδυασμός των επιχειρήσεων της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Three UK θα μειώσει τον αριθμό των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα σε μόλις τρεις, μετά τη σημαντική ενοποίηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια.

Η Vodafone και η Three υστερούσαν έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της EE, που ανήκει στην BT, και της O2, της οποίας ανήκει η Telefonica και η Liberty Global μέσω κοινής επιχείρησης. Η BT εξαγόρασε την EE το 2016, ενώ η Telefonica και η Liberty Global κυκλοφόρησαν το Virgin Media O2 το 2021.

Η συμφωνία θα χρειαστεί έγκριση από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει γίνει όλο και πιο ισχυρή και φαινόταν να παρεμποδίζει μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η CMA κινήθηκε για να μπλοκάρει την εξαγορά της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft με 69 δισεκατομμύρια δολάρια.