Προς εβδομαδιαία πτώση οι ευρωαγορές

25/05/2018, 13:37
stocks
Ανακάμπτουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο λόγων των ανησυχιών για τη νέα ιταλική κυβέρνηση και τις παγκόσμιες εμπορικές συνομιλίες καθώς και λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,4%, μετά την υποχώρηση χθες σε χαμηλό οκτώ ημερών. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης καταγράφει πτώση 0,5%.

«Κατά τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε μια γρήγορη αντιστροφή κλίματος καθώς μια σειρά διαφορετικών παραγόντων, γεωπολιτικών και οικονομικών, φαίνεται πως πρόσφεραν την ευκαιρία…για κατοχύρωση κερδών», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets, σύμφωνα με το Reuters.

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 0,8%. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 0,1%. Οι ιταλικές τράπεζες υποχώρησαν σε χαμηλό 11 μηνών, με τις μετοχές των Intesa Sanpaolo και UniCredit να σημειώνουν πτώση περίπου 1,5%.

«Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προτείνει μέτρα, τα οποία οι οικονομολόγοι μας θεωρούν ότι θα διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα οδηγήσουν το εθνικό χρέος της Ιταλίας σε νέα αύξηση », ανέφερε η Goldman Sachs.