Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί την παγκόσμια οικονομία

09/09/2018, 22:37
diethni

Αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δημιουργούν οι οικονομικές κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες και την πιθανότητα για ένα Brexit χωρίς συμφωνία να γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό, η θέση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής και ενώ διανύουμε τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα εξόδου από τα μνημόνια. Σε απογοητευτικά επίπεδα παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, δίνοντας μήνυμα στους ξένους διαχειριστές ότι η έξοδος της Ελλάδος το επόμενο διάστημα θεωρείται ανέφικτη.

Κρίση χωρίς προηγούμενο

Με μια κρίση χωρίς προηγούμενο βρίσκεται αντιμέτωπη η Αργεντινή, με την κυβέρνηση της χώρας να κάνει δραματικές προσπάθειες να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο νόμισμά της που καταρρέει.Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προχώρησε σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων, από το 45% στο 60%, στην προσπάθειά της να βάλει φρένο στην ελέυθερη πτώση του νομίσματος. Παράλληλα, αύξησε το ύψος των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.Ωστόσο, φαίνεται πως οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετές, καθώς το πέσο χτες έκανε «βουτιά» πάνω από 15%, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή στα 39 πέσος έναντι ενός δολαρίου. Από την αρχή του έτους μάλιστα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του.Υπενθυμίζεται ότι οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το νόμισμα ανάγκασαν τον πρόεδρο ΜαουρίτσιοΜάκρι να ζητήσει από το ΔΝΤ την Τετάρτη να επιταχύνει την εκταμίευση κεφαλαίων από την πιστωτική γραμμή 50 δισ. δολαρίων για να κατευνάσει τον πανικό στον επενδυτικό κόσμο.Ο επενδυτικός κόσμος φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ο πρόεδρος της χώρας είναι σε θέση να σώσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής , ενώ φοβάται μήπως οι μαζικές εκροές πδηγήσουν σε μια νέα στάση πληρωμών.

Τα αναχώματα

Ωστόσο, προς το παρόν η Αργεντινή διαθέτει κάποια αναχώματα, όπως την πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ. «Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις αρχές της Αργεντινής για να ενισχυθούν οι διευθετήσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο και να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος», πρόσθεσε. Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα». Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν φαίνεται να καθησύχασαν τις αγορές διεθνώς, οι οποίες άλλωστε βάλλονται και από την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την οικονομία της Τουρκίας.