Αυστηρά μηνύματα Ντράγκι χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στους παραλήπτες

12/10/2018, 13:08
1

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, αλλά αναγνώρισε ότι αβεβαιότητες και αδυναμίες ρίχνουν αυτή τη στιγμή τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ουσιαστικά ο Ιταλός τραπεζίτης έστειλε το σήμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με αργά βήματα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τερματίζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, αλλά και διατηρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια έως και το καλοκαίρι του 2019.

Από το βήμα της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Ντράγκι σημείωσε: «Οι πληροφορίες συνεχίζουν να στηρίζουν την πεποίθησή μας ότι η σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2% θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί, ακόμη και μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ενεργητικού».

Την ίδια ώρα προειδοποίησε «αβεβαιότητες, που συνδέονται με τον εμπορικό προστατευτισμό, αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και η έντονη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν έρθει στο προσκήνιο τελευταία» και απαιτούν προσεχτικά βήματα.

Ο κ. Ντράγκι απέφυγε την όποια συγκεκριμένη αναφορά στην Ιταλία ή άλλα προβλήματα της Ευρωζώνης, αλλά υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να καταστούν πιο αποτελεσματικοί. «Η αποτελεσματική, διαφανής, συνεπής εφαρμογή του πλαισίου δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης από όλα τα κράτη μέλη παραμένει καθοριστικής σημασίας» είπε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως για να προστατεύσει κάποιος τη δημοσιονομική θέση του, απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος τέλος στο Brexit, διεμήνυσε πως ένα no deal θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ