Γερμανός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία του Brexit είναι η μοναδική λύση

30/01/2019, 16:02
1

Η συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η καλύτερη και μοναδική λύση», διαβεβαίωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η θέση μας είναι σαφής: η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και μοναδική λύση για μια συντεταγμένη έξοδο», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke, αφού η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε εντολή από το κοινοβούλιό της να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και τον μηχανισμό ασφαλείας (backstop) που προβλέπεται για την Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί. Η Γερμανία, δια του υπουργού της επί των Εξωτερικών, υπενθυμίζει ιδιαίτερα την προσήλωσή της στο backstop, τον μηχανισμό που έχει προβλεφθεί ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Γερμανία και ολόκληρη η Ένωση είναι σταθερά με το μέρος της Ιρλανδίας. Δεν θα αφήσουμε την Ιρλανδία απομονωμένη στο ζήτημα αυτό», διαβεβαίωσε ο Μάας.

Εξάλλου η γερμανική Ένωση Μηχανικών VDMA ανακοίνωσε σήμερα πως εκτιμά ότι ένα σκληρό Brexit έρχεται πιο κοντά μέρα με τη μέρα.

«Δυστυχώς, ακόμη και μετά την ψηφοφορία στη βρετανική κάτω βουλή, δεν υπάρχουν νέες ελπίδες να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit», δήλωσε ο διευθυντής της VDMA Τίλο Μπρότμαν και κάλεσε τη Βρετανία να κάνει εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις για μια λύση στο Brexit.

Ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η αφαίρεση του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης είναι ένα «όνειρο θερινής νυκτός», που δεν θα προχωρήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.