Αποκαλύψεις και νέα στοιχεία, με τηλέφωνα «μιας χρήσης» στην υπόθεση Νίκα-Λαβίδα

11/01/2020, 11:16
1

Υπάλληλος του Γιώργου Νίκα, που κατηγορείται για συμμετοχή σε παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών, κατέθεσε στους ενόρκους ότι αγόρασε έως και 10 μη καταχωρημένα τηλέφωνα «μιας χρήσης» για το αφεντικό του.

Σύμφωνα με τους ενόρκους, ο Νίκας, ιδιοκτήτης των εστιατορίων GRK Fresh Greek της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιούσε αυτά τα τηλέφωνα (burner phones) για να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου που δρούσε στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Κάποιες από τις πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο Νίκας στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, προήλθαν από τον φίλο του, Τηλέμαχο Λαβίδα που δικάζεται για διακίνηση εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών (insider-trading).

Ο ξάδελφος του Νίκα, Παναγιώτης Γιατράκος, που προσελήφθη από τον εστιάτορα το 2015, είπε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι ο προϊστάμενός του, του ζήτησε να αγοράσει μη καταχωρημένα τηλέφωνα από ένα κατάστημα κοντά στο μαγαζί GRK Fresh στον κεντρικό χρηματοπιστωτικό τομέα του Μανχάταν.

«Μου ζήτησε να τα αγοράσω, μετά να αγοράσω μια προπληρωμένη κάρτα SIΜ, να την τοποθετήσω στο τηλέφωνο και μετά να το αφήσω στο GRK Fresh», κατέθεσε ο Γιατράκος, υπό καθεστώς ασυλίας. «Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν λίγο ύποπτο».

Ο Νίκας που αυτή τη στιγμή είναι στην Ελλάδα και θεωρείται φυγάς από τις αμερικανικές αρχές, κατηγορείται για διάδοση απόρρητων εταιρικών πληροφοριών και διακίνηση παράνομων πληροφοριών.

Ο Γιατράκος καταθέτει ως κυβερνητικός μάρτυρας κατά του Λαβίδα, κατοίκου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατηγορείται για παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών στον Νίκα για την Ariad Pharmaceuticals, παρασκευάστρια φαρμάκων για τον καρκίνο με έδρα τη Βοστώνη. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Λαβίδας έλαβε τις πληροφορίες από τον πατέρα του, πρώην διευθυντή της Ariad.

Ο Γιατράκος ανέφερε ότι προσελήφθη από τον Νίκα για το κομμάτι της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της αγοράς ακινήτων και του μάρκετινγκ της GRK Fresh, η οποία «τις καλές μέρες» είχε τέσσερα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, τρία στην Ουάσινγκτον και δύο στο Ντουμπάι.

Η παραλαβή των τηλεφώνων

Ο Γιατράκος κατέθεσε ότι δεν ήξερε ποιος χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα. Είπε ότι ο Νίκας του ζήτησε κάποιες φορές να επιβεβαιώσει ότι τα είχαν πάρει από το εστιατόριο. Ο Γιατράκος εκτιμά ότι αγόρασε τηλέφωνα για τον Νίκα 5 με 10 φορές.

Ο Γιάτρακος είπε ότι είχε συναντήσει τον Λαβίδα πολλές φορές, αν και δεν είδε ποτέ τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν πληροφορίες για μεμονωμένες μετοχές και δεν είδε ποτέ τον Λαβίδα με ένα από τα επίμαχα τηλέφωνα.

Δήλωσε επίσης ότι συχνά είχε κοινωνικές επαφές με τον Νίκα, ο οποίος παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στην αγορά μετοχών και μια φορά του έδειξε μια εγγραφή που εμφάνιζε τη θέση του στην Amazon.com, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Σίγουρα παρακολουθούσε συνεχώς τη χρηματιστηριακή αγορά», ανέφερε ο Γιατράκος. «Αν δεν ήταν απασχολημένος, κοίταζε μια οθόνη».

Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την τοποθέτησή τους την Πέμπτη. Οι ένορκοι αναμένεται να ξεκινήσουν να συζητούν την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα, αφού οι δικηγόροι του Λαβίδα ολοκληρώσουν την παρουσίαση της υπεράσπισής τους.