Τζερόμ Πάουελ: Πολλαπλά τα προβλήματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ

10/02/2021, 22:26
Τζερόμ Πάουελ: Πολλαπλά τα προβλήματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ

Απαισιόδοξος σε ότι αφορά την αγορά εργασίας ακούστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν "μυριάδες" ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη χώρα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων απαιτείται μια υπομονετική προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος", σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

"Η πλήρης συνειδητοποίηση του οφέλους από μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και ισχυρής αγοράς εργασίας δείχνει ότι θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που ψάχνουν εργασία να έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συμβάλουν στα οφέλη της ευημερίας και να τα μοιραστούν", είπε ακόμη ο Τζερόμ Πάουελ.

Παρά το γεγονός της υποχώρησης της ανεργίας από το υψηλό του 2020 (14,8%) στο 6,3%, οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν μόλις κατά 49.000 τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκαν κατά 227.000 τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν ακόμη 10 εκατ. Αμερικανοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειές, 4,4 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, προ της έκρηξης της πανδημίας.

Ο δείκτης της ανεργίας, από μόνος του, "υποτιμά δραματικά" την πραγματική ζημία στην αγορά εργασίας, η οποία είναι η χειρότερη τουλάχιστον από το 1948, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%.

Το βασικό επιτόκιο της Fed παραμένει στο εύρος του 0% έως 0,25%, ενώ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

Οπως ανέφερε ο Πάουελ οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά κρατικά προγράμματα όπως το Paycheck Protection Program, το οποίο παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.