Γέλεν στο G7: Μόνο με "γενναία" δημοσιονομική τόνωση η ανακαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

12/02/2021, 22:33
Γέλεν στο G7: Μόνο με

Την ανάγκη για "γενναία" δημοσιονομική τόνωση ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά το βαρύ πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στην πρώτη της επαφή με ομολόγους της και κεντρικούς τραπεζίτες των μελών της G7

Η Γέλεν επεσήμανε ότι "τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά” και πρόσθεσε ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο πώς θα στηρίξουν την οικονομία.

Επίσης, η Ομάδα των G7 συζήτησε το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της αργότερα μέσα στον μήνα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ μάλιστα φαίνεται να κλίνουν πλέον υπέρ της στήριξης της πρότασης για ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, γνωστών και ως Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, στην οποία είχε αντιταχθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι ΗΠΑ έχουν de-facto το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ για λήψη σχετικής απόφασης, και ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ΣΤίβεν Μνούτσιν είχε μπλοκάρει στο παρελθόν αντίστοιχοι αίτημα του Ταμειου για για ενίσχυση των αποθεμάτων του.

Η Γέλεν, όμως, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι έχει αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ "δίνουν άμεση προτεραιότητα στην εμβάθυνση της διεθνούς μας δέσμευσης και στην ενίσχυση των συμμαχιών μας", τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.