Τζερόμ Πάουελ: "Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια"

04/03/2021, 22:00
Τζερόμ Πάουελ:

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες, σε βαθμό που να αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει ορισμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την Fed σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

"Αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός", ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal. "Αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω".

Η Fed προχωρεί αυτή τη στιγμή σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ σε πληροφορίες αναφερόταν ότι πιθανόν η Τράπεζα να αρχίσει να πωλεί τίτλους βραχείας λήξης και να κινηθεί προς ομόλογα πιο μακράς διαρκείας.

Ο Powell, αντιθέτως, επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Ανέφερε εξάλλου ότι πρόσεξε την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021.