Μερκελ: Απαραίτητη η πράσινη ανάπτυξη στα ναυπηγεία και στη ναυτιλία

10/05/2021, 21:09
Μερκελ: Απαραίτητη η πράσινη ανάπτυξη στα ναυπηγεία και στη ναυτιλία

Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) κάλεσε σήμερα τον γερμανικό και ευρωπαϊκό ναυπηγικό κλάδο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες διαθέτει η ναυτιλία για ένα μέλλον πιο φιλικό προς το περιβάλλον και το κλίμα ώστε να καταστεί η Ευρώπη πρωτοπόρα αγορά της ναυπηγικής βιομηχανίας στους τομείς αυτούς.

«Με τη γερμανική και ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στη ναυπηγική βιομηχανία, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην αγορά φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών, εξοικονόμησης πόρων και κόστους. Μια βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε καταυτόν τον τρόπο να γίνει παράδειγμα έγκαιρης διάγνωσης και χρήσης ευκαιριών ακόμη και σε περιόδους κρίσης», τόνισε σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ κατά τον χαιρετισμό της στο 12ο Εθνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Ρόστοκ της βορειοανατολικής Γερμανίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε επίσης τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. «Είναι σημαντικό να επιβάλλεται κανείς στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Εξάλλου, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την συνεργασία εταίρων, αλλά και με τον συναγωνισμό, ή μάλλον με τον ανταγωνισμό», όπως είπε.

Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης (CDU) ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ είχε προηγουμένως ανακοινώσει κατά την ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο ότι θα αναλάβει δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού της Άπω Ανατολής στη ναυπηγική βιομηχανία:

«Υπάρχουν χώρες οι οποίες προσπαθούν με πολύ σαφή και μερικές φορές με επιθετικό τρόπο να μονοπωλήσουν ή και να κυριαρχήσουν ακόμα σε τμήματα της εμπορικής ναυπηγικής βιομηχανίας και γι 'αυτό δεν θα παρακολουθούμε απλώς αυτήν την εξέλιξη με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ