Lael Brainard: Εντείνονται οι προσπάθειες της Fed προς τη δημιουργία ψηφιακού δολαρίου

24/05/2021, 18:43
Lael Brainard: Εντείνονται οι προσπάθειες της Fed προς τη δημιουργία ψηφιακού δολαρίου

Η αύξηση των επιλογών στα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό των συστημάτων πληρωμών, κάτι που ενέχει χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) , Lael Brainard σε ομιλία της σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ΗΠΑ, ως κάτοχος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, θα πρέπει να έχουν μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία καθώς οι ψηφιακές πληρωμές γίνονται ολοένα και πιο κοινές και άλλες χώρες αναπτύσσουν τα ψηφιακά τους νομίσματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, σημείωσε η Brainard.

"Η Federal Reserve επιταχύνει την έρευνα και δημόσια δέσμευση για μια ψηφιακή εκδοχή του αμερικανικού δολαρίου", πρόσθεσε η Brainard στο πλαίσιο ομιλίας της σε ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε η CoinDesk.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκαθαρίσει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των προτύπων, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αναπτύσσουν ψηφιακά νομίσματα μέσω των κεντρικών τους τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Fed θα δημοσιεύσει αυτό το καλοκαίρι μελέτη για το πώς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (central bank digital currency - CBDCs) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πληρωμές.

Ο Powell έχει επίσης υπογραμμίσει ότι η Fed θα κινηθεί με μεγάλη προσοχή και ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο πριν οι ΗΠΑ μπορέσουν να αναπτύξουν ένα ψηφιακό δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προβλέπει τις αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις και να διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση "σε ασφαλή χρήματα των κεντρικών τραπεζών", ανέφερε.

Προειδοποίησε εξάλλου για τους κινδύνους από την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με πιο παραδοσιακές αξίες. "Εάν τα stablecoins υιοθετηθούν ευρέως και αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ως η βάση για ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, προσανατολισμένο γύρω από νέες, ιδιωτικές μορφές χρήματος, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος για τον κατακερματισμό του συστήματος των πληρωμών", ανέφερε η Brainard.

Σημείωσε τέλος ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναπτύξουν ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς να προκληθεί ένα κύµα µαζικών αναλήψεων καταθέσεων από τις παραδοσιακές τράπεζες. Το νόμισμα αυτό θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα, χωρίς όμως να ενθαρρύνει παράνομες δραστηριότητες.

"Μια κατευθυντήρια αρχή για κάθε καινοτομία στις πληρωμές είναι ότι θα πρέπει να βελτιώνει το υφιστάμενο σύστημα πληρωμών", ανέφερε.