ΗΠΑ: Διάταγμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν

09/07/2021, 20:51
ΗΠΑ: Διάταγμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν

Εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το προεδρικό διάταγμα θα βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε διάφορους τομείς που εκτείνονται από τη γεωργία έως τα φάρμακα και την αγορά εργασίας.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως, η πρωτοβουλία του Μπάιντεν θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του κόστους του διαδικτύου για τους Αμερικανούς και θα μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι το ποσοστό ίδρυσης νέων επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1970, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις δυσκολεύουν τους υποψήφιους Αμερικανούς επιχειρηματίες, με καλές ιδέες, να μπουν στην αγορά.

Το προεδρικό διάταγμα του Μπάιντεν έχει στόχο να περιορίσει τις μονοπωλιακές πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, ενώ περιλαμβάνει συνολικά 72 πρωτοβουλίες που καλούνται να εφαρμόσουν περισσότερες από 10 ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Οι χαμηλοί μισθοί που οφείλονται στην έλλειψη ανταγωνισμού εκτιμάται ότι τα κοστίσουν στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου που επικαλείται έρευνα του American Economic Liberties Project.

Το διάταγμα του Μπάιντεν περιλαμβάνει αρκετές δημοφιλείς ιδέες που αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση των μισθών και στη μείωση των τιμών αρκετών προϊόντων, αλλά σημειώνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση από τη βιομηχανία.