Fed: Αμετάβλητη προς το παρόν η πολιτική επιτοκίων και αγοράς ομολόγων

28/07/2021, 21:32
Fed: Αμετάβλητη προς το παρόν η πολιτική επιτοκίων και αγοράς ομολόγων

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έδειξαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν το πότε θα αρχίσουν να μετριάζουν την ισχυρή στήριξη που η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην αμερικανική οικονομία εν μέσω της πρόσφατης έξαρσης του πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους που ενέχει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην πορεία της ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σήμερα αμετάβλητο τον στόχο για το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν με 0,25%, προσαρμόζοντας ωστόσο τη γλώσσα στην ανακοίνωση της.

Ειδικότερα, η τράπεζα υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο είχε δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

"Από τότε, η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς τους στόχους αυτούς και η Επιτροπή [Νομισματικής Πολιτικής] θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις επόμενες συνεδριάσεις", αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημειώνει παράλληλα ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός των προηγούμενων μηνών αντανακλά κυρίως μεταβατικούς παράγοντες.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Την σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει.

Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

"Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην σημαντική περαιτέρω πρόοδο. Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "θα ήθελα να δω κάποια πιο ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας".

Για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% και αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο για μερικούς μήνες.

Επανάλαβε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες. "Θα έχουμε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Αν διαπιστώσουμε στη Fed ότι οι τιμές δεν υποχωρούν θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Θα πρέπει να είμαστε πάντως πολύ προσεκτικοί και το παρακολουθούμε αυτό".