Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για αντιμετώπιση της έλλειψης προϊόντων

14/10/2021, 10:46
Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για αντιμετώπιση της έλλειψης προϊόντων

Το πρόβλημα της έλλειψης προϊόντων που με τη σειρά του αυξάνει και τον πληθωρισμό και "φρενάρει" την παγκόσμια ανάκαμψη δεσμεύτηκαν να λύσουν οι ηγέτες των χωρών G20 καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οι υπουργοί οικονομικών των βιομηχανικών χωρών καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συμφώνησαν να συνεργαστούν για να μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, αύξησης της ζήτησης των προϊόντων κ.ά.

Στις ΗΠΑ πολλές εταιρείες όπως οι Walmart, FedEx και UPS δεσμεύθηκαν επίσης να εργάζονται περισσότερο τις νύκτες προκειμένου να επιταχυνθεί η εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων τους. Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου της G7 και της G20.

Άνοδος των τιμών

Η αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων «θα πάρει χρόνο», εκτίμησε και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της G20, την προεδρία της οποίας έχει αυτή την περίοδο η Ιταλία. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει πως τους επόμενους μήνες, το μπλοκάρισμα «θα μειωθεί και οι τιμές θα υποχωρήσουν».

Παραδέχθηκε όμως ότι υπήρξε συζήτηση στη G20 για το ενδεχόμενο να εδραιωθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό κάποιων προϊόντων. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πιο δομικοί παράγοντες», επεσήμανε ο Βίσκο.

Ελλείψεις παρατηρούνται σε πολλά καταστήματα στις ΗΠΑ, από ποδήλατα ως μπάλες του τένις και κινητά τηλέφωνα.

Τα αίτια του προβλήματος είναι πολλά. Η παραγωγή εξακολουθεί ακόμη να αντιμετωπίζει αναταράξεις λόγω της ανόδου των κρουσμάτων της covid-19 σε κάποιες περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Ασία.