Πρόστιμο στην Tether για ψευδείς διαβεβαιώσεις προς τους πελάτες

15/10/2021, 21:10
Πρόστιμο στην Tether για ψευδείς διαβεβαιώσεις προς τους πελάτες

Πρόστιμο ύψους 41 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Tether στις ΗΠΑ προκειμένου να "κλείσει" μέσω συμβιβασμού την υπόθεση των ψευδών εκ μέρους της διαβεβαιώσεων ότι τα ψηφιακά της token στηρίζονταν πλήρως σε πραγματικά χρήματα, η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον μεγαλύτερο εκδότη stablecoins, την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο εντείνουν την προσπάθεια ρύθμισης του τοπίου των κρυπτονομισμάτων.

Για χρόνια, η Tether ενημέρωνε τους πελάτες της και την ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων ότι είχε στη διάθεσή της ένα δολάριο για την κάλυψη της αξίας κάθε token, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εμπορικών συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ήταν σε γενικές γραμμές παραπλανητικός, τονίζει η αμερικανική αρχή. Για παράδειγμα, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν είχε στη διάθεσή της παρά 61,5 εκατ. δολάρια για την κάλυψη ψηφιακών νομισμάτων συνολικής αξίας 442 εκατ. δολ., όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

"Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει την απαίτηση για ειλικρίνεια και διαφάνεια στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου της CFTC, Rostin Behnam.

To Tether χρησιμοποιείται ευρέως για συναλλαγές Bitcoin και άλλων token, παίζοντας έτσι κομβικό ρόλο στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρυπτονόμισμα επιτρέπει ταχείες συναλλαγές και είναι σχεδιασμένο για να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από απότομη μεταβλητότητα στις τιμές - καθώς είναι συνδεδεμένο με ισοτιμία 1 προς 1 με πραγματικά νομίσματα.

Πολλοί traders, ωστόσο, διατηρούσαν από καιρό αμφιβολίες ότι η Tether διαθέτει τα χρήματα για την κάλυψη του συνόλου των token της.

Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλες ομοσπονδιακές αρχές είχαν ανησυχήσει για τη μετεωρική επέκταση χρήσης του, με το σύνολο των κυκλοφορούντων Tether να αγγίζει σε αξία τα 69 δισ. δολ.

Η CFTC ανακοίνωσε επίσης ότι επέβαλε στο Bitfinex, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων το οποίο συνδέεται με το Tether, πρόστιμο 1,5 εκατ. δολ., επειδή επέτρεψε συναλλαγές λιανικής σε μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ.