Κριστίν Λαγκάρντ: "Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2022"

03/11/2021, 17:39
Κριστίν Λαγκάρντ:

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022 διέψευσε εκ νέου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε εναντίον μιας άμεσης αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής. 

Κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη Λισαβόνα, η Γαλλίδα οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων προϋποθέτει την εκπλήρωση τριών συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

«Παρότι ο τρέχων πληθωρισμός ενισχύεται, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, και επομένως αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Το ζήτημα των επιτοκίων έχει καταστεί αυξάνουσας σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να ποντάρουν ότι η πρώτη αύξηση, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα επέλθει τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε αυτό το σενάριο είχε συμβάλλει και η προ ημερών επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ να μην χαρακτηρίσει ως «λάθος των αγορών» την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Αυτή η κίνηση, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτινάσσεται άνω του 1,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Σήμερα, πάντως, η νέα παρέμβαση της Λαγκάρντ, η οποία μετέθεσε την αύξηση των επιτοκίων για το 2023, οδηγεί σε νέα αποκλιμάκωση την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού να υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες βάσης και να καθορίζεται στο 1,165%.

lagkarnt-ochi-se-ayxisi-ton-epitokion-to-2022-nea-apoklimakosi-sta-omologa-tis-elladas0

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου, η οποία μειώνεται στο -0,194%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου καταγράφει μείωση κατά 5,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,03%.