ΔΝΤ: Μεγάλος ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία αν τα επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο

15/12/2021, 22:45
ΔΝΤ: Μεγάλος ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία αν τα επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο

Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, φτάνοντας τα 226 τρισ. δολ. καθώς εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ανάρτηση τους στο blog του ΔΝΤ οι Vitor Gaspar, Paulo Medas και Roberto Perrelli αναφέρουν ότι η πανδημία του κορονοϊού και η παγκόσμια ύφεση εκτόξευσαν το χρέος στο 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, με μια αύξηση 28 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο έτος.

Το 90% της αύξησης του χρέους προήλθε από τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, που εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το χρέος αυξήθηκε λιγότερο, καθώς οι χώρες αυτές συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη δανεισμού και περιορισμένη πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την δημοσιονομική πολιτική Vitor Gaspar και οι άλλοι αξιωματούχοι του Ταμείου προειδοποιούν στο άρθρο τους ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα εκμηδενίσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών [για την αντιμετώπιση της κρίσης] και θα εντείνουν και πάλι τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών.

“Οι κίνδυνοι θα ενταθούν αν τα παγκόσμια επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και η ανάπτυξη επιβραδύνει”, τονίζουν.

Προειδοποιούν ταυτόχρονα και για κινδύνους από τον τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιούν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών.

“Οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τις μεγάλες αγορές κυβερνητικού χρέους και άλλων περιουσιακών στοιχείων στις ανεπτυγμένες οικονομίες”, αναφέρουν. “Ο τρόπος που θα γίνει αυτή η μείωση θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική πολιτική”, προειδοποιούν.