Game Over; Η Ρωσία υπό καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας»

02/03/2022, 12:23
Game Over; Η Ρωσία υπό καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας»

Υπό “τεχνική χρεοκοπία” τελεί πρακτικά η Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Bloomberg, μετά και την απαγόρευση των πληρωμών κουπονιών αξίας $29 δισ. σε ομόλογα.

Η τράπεζα απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε ξένους κατόχους ομολόγων εκφρασμένων σε ρούβλι, γνωστών ως OFZ, σε μια ενέργεια που αποκάλεσε «προσωρινό βήμα για τη στήριξη των αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων».

Την ίδια ώρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε την εν λόγω οδηγία στους θεματοφύλακες και στα τμήματα μητρώων της, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πάγωμα των τοπικών πωλήσεων χρεογράφων από αλλοδαπούς.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές που μέχρι τώρα κατείχαν τίτλους αξίας 3 τρισ. ρουβλίων, ή 29 δισ. δολ., θα υποστούν ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς καθίστανται, εκ των πραγμάτων, ανίκανοι να εισπράξουν έσοδα από τις συμμετοχές τους, οι οποίες έχουν ήδη αποκλειστεί από την πώληση λόγω περιορισμών.

Η επόμενη πληρωμή κουπονιού για ομόλογα OFZ θα καταβληθεί σε ομόλογα που λήγουν το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

“Game over Russia”

«Τέλος παιχνιδιού; Νομίζω ότι υποτίμησαν πόσο μακριά θα φτάσουν οι κυρώσεις και τώρα δεν έχουν πολλά να κάνουν», δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. «Όλες οι ρωσικές αγορές έχουν καταρρεύσει».

Η κεντρική τράπεζα δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση.

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι η προσωρινή αναστολή θα ισχύει για μισό χρόνο, εκτός εάν η ρυθμιστική αρχή την άρει νωρίτερα. Η απόφαση υπογράμμισε πόσο γρήγορα αποσυντέθηκαν τα διαπιστευτήρια της Ρωσίας για την ελεύθερη αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εκδότες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πληρωμή μερισμάτων και την πραγματοποίηση άλλων πληρωμών σε τίτλους και να τις μεταφέρουν στο λογιστικό σύστημα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις.

«Ωστόσο, οι ίδιες οι πληρωμές δεν θα γίνονται σε ξένους πελάτες. Αυτό ισχύει και για τα OFZ.»

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού στον κόσμο Euroclear και Clearsteam δεν διαχειρίζονται πλέον ρωσικά περιουσιακά στοιχεία – ακυρώνοντας το πολυανακοινωμένο άνοιγμα της τοπικής αγοράς χρέους σε διεθνείς επενδυτές πριν από εννέα χρόνια.

Το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν χρειάζονταν πλέον να περνούν από τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες για να εμπορεύονται ομόλογα σε ρωσικό ρούβλι βοήθησε στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και ώθησε το ποσοστό των ξένων επενδυτών σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, το ποσοστό τους έφτασε το 19,1% από την 1η Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις του OFZ εκτοξεύτηκαν σχεδόν δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο Πρόεδρος Πούτιν αρχικά αναγνώρισε την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στην υπόλοιπη χώρα.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε σταματήσει τις τοπικές δημοπρασίες ομολόγων καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονταν.

Tεχνική πτώχευση

«Αυτό πιθανότατα είναι μια τεχνική χρεοκοπία, θα δούμε πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε ο Nick Eisinger, συνεπικεφαλής της Vanguard Asset Management στο Λονδίνο. «Βλέπουμε επίσης μεγάλη πιθανότητα τεχνικής χρεοκοπίας για τα ευρωομόλογα σε κρατικό επίπεδο».

Τα κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε ρούβλι κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς σε άνοδο 240 μονάδων βάσης, στο 12,28%. Η πτώση του ρουβλίου -άνω του 20% μέχρι στιγμής φέτος- είναι η χειρότερη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τιμές που καταρτίστηκαν από το Bloomberg.

«Μια δυνητικά ασθενέστερη προθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της εγκαίρως και πλήρως, αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών πιστωτικών αποτελεσμάτων για τους ξένους κατόχους ρωσικών χρεογράφων», ανέφερε σε δήλωση η Moody’s Investors Service.