Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25%, παρά την ύφεση

22/09/2022, 15:01
Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25%, παρά την ύφεση

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη, χαμηλότερα από την αύξηση κατά 0,75% που ανέμεναν πολλοί αναλυτές, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά την προειδοποίηση ότι η οικονομία πιθανώς έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε ελαφρώς τον Αύγουστο, αλλά ανήλθε στο 9,9% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2%. Η ενέργεια και τα τρόφιμα σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στο 6,3% σε ετήσια βάση.

Η BoE μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,1% τον Μάρτιο του 2020, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη και τις δαπάνες κατά την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται απότομα στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν έναν κύκλο αυξήσεων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση, η οποία φέρνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο που καταγράφηκε για τελευταία φορά το 2008.

Οι αποφάσεις της BoE

Σε μια ανακοίνωση που εξηγεί την απόφασή της, η τράπεζα σημείωσε τη μεταβλητότητα στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου, αλλά δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για κυβερνητικά ανώτατα όρια στους λογαριασμούς ενέργειας θα περιορίσουν περαιτέρω αυξήσεις του πληθωρισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις από τον Αύγουστο για “συνεχιζόμενη ενίσχυση του εγχώρια παραγόμενου πληθωρισμού”.

Πρόσθεσε: “Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και οι εγχώριες πιέσεις κόστους και τιμών παραμένουν αυξημένες. Ενώ η [επιδότηση λογαριασμού ενέργειας] μειώνει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, σημαίνει επίσης ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι πιθανό να είναι λιγότερο αδύναμες από ό,τι προβλεπόταν στην έκθεση του Αυγούστου κατά τα δύο πρώτα έτη της περιόδου πρόβλεψης”.

Πέντε μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά 0,5%, ενώ τρία ψήφισαν υπέρ της υψηλότερης αύξησης κατά 0,75% που αναμενόταν από πολλούς. Ένα μέλος ψήφισε υπέρ της αύξησης κατά 0,25%.

Σύμφωνα με το CNBC, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι δεν βρίσκεται σε «προκαθορισμένη πορεία» και θα συνεχίσει να αξιολογεί τα δεδομένα για να αποφασίσει την κλίμακα, τον ρυθμό και τον χρόνο των μελλοντικών αλλαγών στο τραπεζικό Επιτόκιο. Η επιτροπή ψήφισε επίσης να αρχίσει την πώληση των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέχει στη διευκόλυνση αγοράς περιουσιακών στοιχείων λίγο μετά τη συνεδρίαση και σημείωσε μια “απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως”.

Η απόφαση της τράπεζας λαμβάνεται με φόντο την ολοένα και πιο αδύναμη βρετανική λίρα, τις προβλέψεις για ύφεση, την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και ένα πρόγραμμα νέων οικονομικών πολιτικών που πρόκειται να εισαγάγει η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Κατακόρυφη πτώση της στερλίνας

Η στερλίνα σημείωσε νέα χαμηλά πολλών δεκαετιών έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, διαπραγματευόμενη κάτω από τα 1,14 δολάρια μέχρι την Τετάρτη και κάτω από τα 1,13 δολάρια την Πέμπτη.

Έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση έναντι του δολαρίου φέτος και βρέθηκε για τελευταία φορά σε αυτό το επίπεδο το 1985. Ενισχύεται 0,2% μετά την απόφαση της BoE, με την αύξηση των επιτοκίων να έχει αποτιμηθεί πλήρως.