ΕΚΤ: Προς νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου

03/10/2022, 13:45
ΕΚΤ: Προς νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου

Με τον πληθωρισμό να έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και να διαμορφώνεται το Σεπτέμβριο σε 10% σε ετήσια βάση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, διαφαίνεται επιτακτική η ανάγκη να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα

Μια ακόμη γενναία αύξηση των επιτοκίων περιμένουν οι αγορές από τη συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, με θέμα τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Η θέα από τους διπλούς πύργους που στεγάζουν τα γραφεία της ΕΚΤ στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι φανταστική. Η πόλη της Φρανκφούρτης ξεδιπλώνεται σε όλη της σχεδόν την έκταση κάτω από τα «ρετιρέ» της ΕΚΤ που βρίσκονται 185 μέτρα ψηλότερα, ενώ ο ποταμός Μάιν δίνει μια πιο ειδυλλιακή νότα από ότι ίσως θα περίμενε κανείς γύρω από μια κεντρική τράπεζα. Όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον δεν θα έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν σε θέματα τέτοιας αισθητικής.

Με τον πληθωρισμό να έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και να διαμορφώνεται το Σεπτέμβριο σε 10% σε ετήσια βάση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, διαφαίνεται επιτακτική η ανάγκη να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για να μπει φρένο στις τιμές. Τη στιγμή, μάλιστα, που κι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει νωρίτερα σε γενναίες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε δολάρια, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ στις διεθνείς αγορές λόγω της διαφοράς αυτής.

Προετοιμάζουν το έδαφος στην ΕΚΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το κλίμα με δημόσιες τοποθετήσεις τους πριν από την απόφαση για τα επιτόκια στο τέλος του μήνα, θέτοντας το έδαφος για μια ακόμη δυναμική αύξηση που μπορεί να φτάσει τις 75 μονάδες βάσης όπως δείχνουν οι πιο τελευταίες εκτιμήσεις. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προχώρησε σε μπαράζ από δημόσιες τοποθετήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με αρκετούς να αφήνουν ανοικτή την πόρτα για μια δεύτερη συνεχόμενη κίνηση αύξησης επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι αποφάσεις δεν είναι καθόλου εύκολες όμως, με ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ να παραμένουν επιφυλακτικά με μια συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει πολύ πιο κοντά την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 χωρών του ενιαίου νομίσματος, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι τιμές που καλπάζουν όμως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 10% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο σύμφωνα με νέα εκτίμηση της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία κι εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών για το Σεπτέμβριο με αυξήσεις 40,8% σε ετήσια βάση, έναντι 38,6% τον Αύγουστο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα προϊόντα με ετήσιες αυξήσεις 11,8%, σε σύγκριση με ετήσιες αυξήσεις 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά καταγράφουν ετήσιες αυξήσεις 5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες αυξήσεις 4,3% από 3,8% τον Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού καθώς οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πλήττουν την υπόλοιπη οικονομία και εντείνουν τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.