«Βουτιά» 10% στο TTF μετά την υποχώρηση Σολτς

21/10/2022, 15:44
«Βουτιά» 10% στο TTF μετά την υποχώρηση Σολτς

Η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις της ΕΕ - Σε χαμηλά 4 μηνών η τιμή του φυσικού αερίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου, αφού η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις της ΕΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής τον προσεχή χειμώνα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου για το ολλανδικό συμβόλαιο TTF, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τη βορειοδυτική Ευρώπη, σημείωναν πτώση 9,9% στα 114,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πλησιάζοντας το χαμηλό των 107,3 ευρώ/MWh που σημείωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Υποχώρησε ο Σολτς

Σε συνεδρίαση των αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέσυρε την αντίθεσή του στις προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ -που υποστηρίζονται από τη Γαλλία και άλλους- για την εφαρμογή ενός “δυναμικού ανώτατου ορίου τιμών” στο TTF και ενδεχομένως σε άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες του μηχανισμού πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή των αιχμών που παρατηρήθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν η αγορά έπρεπε να προσαρμοστεί στην απώλεια των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Η Επιτροπή ελπίζει να καταλήξει σε τελική συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό σε μια άλλη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη.